Woensdag 6 november zijn de Amerikaanse verkiezingen. Het lijkt erop dat Amerikaans beleggers tot die tijd hun kruid droog houden.

Door Danny Geerken

Traditiegetrouw publiceren analisten en beleggingsbladen in de VS hun lijstje met sectoren die het meest te winnen of te verliezen hebben bij een overwinning van een Republikein of Democraat.

Het zal geen verrassing zijn dat normaal gesproken oliemaatschappijen, banken en defensiebedrijven baat hebben bij een verkiezing van Romney. Terwijl een keuze voor Obama goed nieuws betekent voor de sector alternatieve energie en voor fabrikanten van goedkope generieke medicijnen.

Banken

Financiële instellingen zoals banken en verzekeraars moeten volgens Romney minder aan banden worden gelegd dan nu het geval is en zullen duidelijk profiteren als Romney wint.

Obamacare is goed nieuws voor farmaceutische bedrijven en ziekenhuizen. Meer verzekerden betekent meer bedden en medicijnen.Echter zelfs al wint Romney dan zullen belangrijke delen van dit plan in stand blijven.

Als republikeinen en democraten er niet in slagen om overeenstemming te vinden over reductie van de tekorten dan zullen er vanaf januari automatische bezuinigingsmaatregelen van kracht worden waarbij een groot deel van die bezuinigingen ten laste zullen gaan van defensie. Uiteraard zal een republikeinse president dit trachten te verzachten.

Betere prestatie

Overigens hebben aandelenmarkten de laatste vijftig jaar een betere prestatie laten zien onder Democratische presidenten dan onder Republikeinse.

Twee individuele Obama en Romney aandelen tot slot:

Deere & Co: Obama wil de infrastructuur in de VS een oppepper geven en meer banen in de maakindustrie genereren.

Cisco: Dit bedrijf bulkt van de cash. Deze enorme berg met geld wordt echter buiten de VS aangehouden en niet geherinvesteerd in de VS omdat er dan belasting wordt geheven. Romney wil deze regeling aanpassen om investeringen in de VS te bevorderen.

Danny Geerken is oprichter en managing partner van HEK Value Funds