Een overheidsinstelling hoort niet te concurreren met de markt. Toch gebeurt het maar al te vaak. Met als berucht voorbeeld de KvK.

Door Robert Mekking

Als ondernemer zijn er zo van die zaken die je je moet laten welgevallen. Zo is er het gedoe met de notaris, met de bank en natuurlijk de belastingdienst. Allemaal lastige, administratieve, trage en zelfs bureaucratische processen. Waar je doorheen moet, omdat het nodig is. Zo niet bij de Kamer van Koophandel. Een instituut dat er is om… Nou ja, vanwege… Precies.

Het is een nutteloos instituut. Dus is alle tijd en geld dat je er aan kwijt bent een continue irritatie. Gedwongen nering. En kom niet aan met de broodnodige ‘ondersteuning’ voor bedrijven. De KvK ontleent zijn bestaansrecht uit een monopolie van het handelsregister en al het andere is onzin.

De overheid als concurrent

Overheden dienen hun eigen bestaansrecht continu tegen het licht te houden. Dat is een dure plicht tegenover de belastingbetalers. Als zo’n overheid dan echt nodig is, dan dient zij zich uitsluitend te richten op haar kerntaak.

Het gaat mis als deze taken zich spontaan beginnen uit te breiden. Zeker als dit een uitbreiding is richting de markt. Op het moment dat de overheid zich als concurrent van de markt opstelt is er iets serieus fout. Een overheid heeft daar niks te zoeken. Maar wat doe je er aan?

Gert Kwetters. Held..

Nou, dit dus. Ondernemer Gert Kwetters heeft na vijf jaar vechten een rechtszaak tegen de Kamer van Koophandel gewonnen, zo bleek vorige week. De KvK nam eerst jarenlang software voor het maken van een ondernemersplan van de ondernemer af, totdat ze hun eigen variant van de software maakten.

De ondernemer raakte daardoor niet alleen KvK als klant kwijt, maar de KvK begon ook nog eens te concurreren met de ondernemer met hetzelfde product! Dat is niet alleen illegaal, het is immoreel. Gert, je bent mijn held!

KvK? Weg ermee!

Toch zal de strijd niet worden gewonnen door individuele ondernemers. De KvK was altijd een lastig, maar onschadelijke uitwas. Een overheid die zichzelf belangrijker vond dan ze daadwerkelijk was. Veel ondernemers zuchtten, betaalden hun bijdrage en negeerde het verder.

Maar nu begint de KvK gevaarlijk te worden en beweegt ze zich met trainingen en andere commerciële producten op de markt. Het is daarom tijd dat de KvK wordt opgeheven. Weg ermee! In 2010 was hier al sprake van, maar met de val van het kabinet is een voorstel daarvoor gesneuveld.

Nutteloos en overbodig

Diederik, Mark, gabbers, ik weet dat jullie mijn column lezen. Uit mijn eigen niet-representatieve onderzoek blijkt dat maar liefst honderd procent van alle ondervraagde ondernemers de KvK nutteloos en overbodig vinden!

Dus als jullie nog een witregeltje over hebben in jullie mooie nieuwe conceptakkoord, doe mij en duizenden andere ondernemers een lol en schaf die hele hap af…

Robert Mekking knijpt zijn neus altijd dicht als hij langs de KvK rijdt. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? @RobertMekking