Mag een wethouder die goed voor zijn gemeente zorgt een snoepreisje accepteren van een bevriende projectontwikkelaar?

Door Ben Kuiken

Nee, natuurlijk niet. Want dan wekt hij toch in elk geval de schijn van belangenverstrengeling. Dan zou zomaar de indruk kunnen ontstaan dat die projectontwikkelaar een bouwproject gegund wordt ómdat de twee het zo goed met elkaar konden vinden in Beachclub La Voile Rouge in St. Tropez.

Maar een flesje wijn dan, mag dat dan wel?

Grens

In principe geldt hier hetzelfde voor, hoewel de wethouder zich ongetwijfeld minder moeite zal getroosten voor een flesje wijn dan voor een weekendje weg met aanhang naar de Franse Rivièra met alles erop en eraan.
De vraag is natuurlijk: waar ligt de grens? En wie bepaalt dat? Bovendien: als de wethouder goed voor zijn gemeente zorgt, mag hij daar dan zelf ook niet een klein beetje van profiteren?

F*ck de regels

Ik hoorde iemand op de radio uitleggen dat Roermond (want daar hebben we het natuurlijk over) in het Zuiden van Europa ligt en dat daar hele andere mores gelden dan in het calvinistische Noorden. In het Noorden willen we alles inderdaad wel heel strak regelen, en daar geldt een flesje wijn rond de kerst al als omkoping. Als Noorderling én auteur van het boek ‘Fuck de regels’ probeer ik hier keihard tegen te strijden.

Verantwoording

Aan de andere kant: een wethouder die een snoepreisje accepteert, moet daar natuurlijk wel verantwoording over afleggen. Als hij niets te verbergen heeft en het reisje een publiek doel dient, is daar toch ook niet zo heel veel mis mee.

Ben Kuiken is filosoof en schrijver van managementboeken. Onlangs verscheen bij Uitgeverij Haystack zijn boek Fuck de regels! We lossen het zelf wel op. Volg Ben op twitter.com/benkuiken.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!