Startupbootcamp Amsterdam creëerde tot nu toe 70 banen en haalde 7 buitenlandse bedrijven naar de hoofdstad. Ruud Hendriks evalueert de klas van dit jaar en kijkt hij vooruit naar 2013.

Het was voor alle aanwezigen een bijzonder moment, op 1 oktober zwaaiden we bij Startupbootcamp Amsterdam onze ‘Class of 2012’ uit. 

Na zes maanden ontzettend hard werken lieten we tien ondernemingen die in maart nog niet bestonden weer een stukje verder los. Moe maar gelukkig, want alle tien kunnen ze terugkijken op bijzondere prestaties.

Er werden prijzen gewonnen, persoonlijkheden veranderd en ook zakelijk mooie resultaten behaald. Vrijwel allemaal goed gefinancierd en klaar voor de volgende sprong voorwaarts. Met Startupbootcamp als aandeelhouder, maar vanaf nu niet meer als nanny.

Haifa

Gelukkig blijven de banden blijven hecht, net als bij ouders die hun kinderen het huis zien verlaten. Er zijn Startupbootcamp-filialen in Berlijn, Dublin, Kopenhagen en Haifa en we zijn ver met de oprichting van een alumni-netwerk waarin alle voormalige startups van elkaars ervaringen kunnen blijven leren.

Ons format werkt dus echt, zo bleek onlangs ook bij een bijeenkomst van het Global Accelerator Network in Chicago. Daar was het management van vijftig top accelerators vertegenwoordigd waaronder Techstars uit de Verenigde Staten en uiteraard Startupbootcamp.

Met z'n allen hebben we dit jaar inmiddels 617 bedrijven van start geholpen en 1642 banen gecreëerd. We haalden 217 miljoen aan financiering op, gemiddeld zo'n 350.000 euro per onderneming. Een bedrag waar we bij Startupbootcamp Amsterdam, na de eerste financieringsrondes, ook dicht bij zitten.

Banen scheppen

Wij hebben inclusief de oorspronkelijk ‘founders’ zeventig banen geschapen en zeven buitenlandse bedrijven permanent naar onze hoofdstad gehaald en misschien nog belangrijker, levens veranderd. We hebben mensen boven zichzelf zien uitstijgen en vrienden voor het leven ontdekt.

Kortom veel reden voor tevredenheid, maar geen reden om stil te zitten. In het Global Accelerator Network wisselen we onze kennis uit en daarmee gaan we proberen het met de Class of 2013 nog beter te doen.

Dat zijn we natuurlijk ook verplicht naar onze aandeelhouders en de investeerders in de startups. De zeer strenge selectie en intensieve begeleiding door management en topmentoren zijn er vooral om de risico's voor hen zoveel mogelijk te beperken.

Beursklimaat

Mede door het moeizame beursklimaat is de belangstelling van investeerders om ‘seed’-kapitaal te verstrekken almaar groeiende. Daarom hopen we volgend jaar niet tien, maar zelfs twintig startups te accelereren. De eerste tien in april en de overige tien in een specifiek segment in oktober.

Of dat gaat lukken, zullen we jullie in de komende weken laten weten. Wij leggen de lat zo hoog mogelijk en dromen ondertussen onze dromen groot. Net als onze startups.

Ruud Hendriks en Patrick de Zeeuw, initiatiefnemers van Startupbootcamp Amsterdam, doen voor NUzakelijk om beurten verslag van hun ervaringen met tech starters.

Alle afleveringen in deze reeks:
Zeg eens 'nee'
Fading Out
Pitch or die
Klaarstomen voor de pitch
Opwinding, zenuwen, opluchting
Innovatie is vloeibaar
Starters in de snelkookpan