Ondernemen is belangrijk voor Nederland, daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Toch lijkt het de laatste tijd wel alsof ‘ondernemertje pesten’ een nieuwe nationale hobby aan het worden is.

Door Robert Mekking

Het gaat goed met het ondernemerschap. Steeds meer studenten kiezen er na hun studie voor om zelfstandig hun brood te gaan verdienen en ook veel baanverlaters worden –al dan niet met zachte dwang- ondernemers. Goede zaak.

Het MKB is het hart van onze economie en aangezien we deze banenmotor keihard nodig hebben om de crisis achter ons te laten, zou je dus zeggen dat iedereen zijn uiterste best doet om ondernemerschap te stimuleren. Toch niet.

Misschien ben ik overgevoelig, maar de laatste tijd zie ik juist vaak het tegenovergestelde. Zomaar een paar voorbeelden.

Voorbeeld 1: ondernemers in de zorg pesten!
“Ontmoedig vrij ondernemerschap!” Dat is de hoofdconclusie van de commissie Meurs. Deze heeft in opdracht van demissionair minister Schippers onderzocht hoe we de inkomens van vrijgevestigde specialisten kunnen matigen.

Waarom we dat al zouden willen is mij een raadsel, maar dat het antwoord op deze vraag “het ontmoedigen van het vrije ondernemerschap” kan zijn is ronduit verbijsterend. Dat de voorzitter een PvdA senator is, zal vast niks te maken hebben met de wens om al die nare ondernemers te dwingen om snel keurige werknemertjes te worden, maar opvallend is het wel.

Voorbeeld 2: ZZP-ers reguleren!
Toegegeven, ik ben niet altijd even aardig over ZZP-ers. Maar op één punt steun ik ze van harte: verzet tegen de opdringerige neiging om ze te ‘beschermen’ door allerlei bemoeials. Of het nou is door een minimum uurtarief te willen afdwingen (hallo vakbonden!) of door de invoering van een heuse Pensioenplicht. Bij dit laatste voorbeeld wil ik even stilstaan. Dit onzalige idee komt van de taskforce ‘Inkomenszekerheid ZZP’.

Deze lobbyclub (hallo Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen!) gaat in haar standaardisatiedrang voorbij aan de essentie van het ondernemen: je eigen broek ophouden. Daarnaast zijn dit soort initiatieven werkelijk desastreus voor innovatie: door pensioen verplicht te stellen moet er immers een aanzienlijk bedrag van de maandelijkse omzet opzij gezet worden en dat bedrag kan dan niet meer worden gebruikt voor investeringen.

Voorbeeld 3: grote bedrijven pesten!
Maar het zijn niet alleen losse pesterijtjes. Het is structureel. Vorige week kwam KPMG met een rapport over de afnemende aantrekkingskracht van Nederland op de grote ondernemingen. Met name het minder aantrekkelijk wordende fiscale klimaat, de achterblijvende infrastructuur en –natuurlijk- de afnemende kwaliteit van het hogere onderwijs.

Ik denk dan: “hoe is het mogelijk?” Als organisaties als Shell, ING en Unilever al overwegen om te vertrekken uit hun thuisland, dan doe je toch alles om te zorgen dat het ondernemersklimaat verbetert? Blijkbaar niet. Het commentaar uit Den Haag viel uiteen in twee categorieën: “het valt wel mee” en “dan gaan ze toch”. Ondernemertje pesten op hoog niveau.

Zomaar drie voorbeelden. Maar er zijn er veel meer. Regels voor terrasverwarming, VAR verklaringen, BTW verhogingen, vestigingsregels, immigratierestricties, gedragscodes, bankbelastingen, de lijst is eindeloos.

Nee, als de BV Nederland daadwerkelijk vindt dat ondernemen belangrijk is voor terugkeer naar een stabiele economische groei en een gezonde arbeidsmarkt, dan moet de mentaliteit veranderen. Dus... Help de Nederlandse economie en laat ondernemers met rust.

Robert Mekking was vroeger zelf een pestkop, dus weet waar hij het over heeft. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.