Nee, het gaat hier niet over het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar, maar om een paar positieve ontwikkelingen in de wereld die wat mij betreft het vermelden waard zijn.

Door Martine Hafkamp

Langzaam maar zeker wordt de aandacht van beleggers van de problemen in Europa naar de andere kant van de oceaan verlegd. In de Verenigde Staten is de verkiezingsstrijd tussen Republikeinen en Democraten in volle hevigheid losgebarsten.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november wordt over en weer met modder gegooid. President Obama krijgt vanuit het Republikeinse kamp het verwijt dat hij bij de vorige verkiezingen veel beloften heeft gedaan, die hij niet is nagekomen.

Feit is dat hij het economisch tij niet heeft meegehad. De Amerikaanse economie herstelt zich echter wel degelijk. Zo laat de woningmarkt al een aantal maanden herstel zien.

Daarin wordt de markt gesterkt doordat de hypotheekrente op het laagste punt ooit staat. Een en ander vertaalt zich bijvoorbeeld in een huizenbouwers-index die dit jaar een ware koersexplosie heeft laten zien.

Werk

Uit het meest recente Beige Book kwam een aantal zwakke momenten naar voren. Een punt van zorg voor de Amerikaanse beleidsmakers blijft de werkgelegenheid, die niet snel genoeg groeit. Hoewel het werkloosheidspercentage met 7,8 procent nog steeds hoog is, is er onderliggend in vooral de private sector echter wel degelijk sprake van een verbetering.

In het licht van de komende presidentsverkiezingen is het werkloosheidscijfer eveneens erg belangrijk. De werkloosheid schommelt nu rond het hetzelfde niveau als in 2008, het jaar dat Obama president werd.

Inhuren

Criticasters zullen ongetwijfeld betogen dat dit cijfer een vertekend beeld geeft, omdat het aantal Amerikanen dat het zoeken naar een baan heeft opgegeven hier niet in wordt opgenomen. Aan de andere kant neemt het aantal gewerkte uren per werknemer toe.

Dit is veelal een voorbode van het in de toekomst inhuren van meer werknemers. Daar bovenop steeg het gemiddelde uurloon, waardoor werknemers meer te besteden krijgen.

De private sector laat een nog positiever beeld zien. Loonstrookjesverwerker ADP liet onlangs weer een grotere toename van het aantal banen zien dan werd verwacht. Zowel het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf als de Amerikaanse consument blijkt de toekomst met meer vertrouwen tegemoet te zien.

Dat bleek ook uit de autoverkopen in de Verenigde Staten, die over de maand september uitkwamen op een record van 15 miljoen.

Pick-up trucks

Vooral opvallend in deze recordcijfers is het aantal verkochte pick-up trucks. Dit type auto is in de Verenigde Staten een goede indicator voor de staat van het midden- en vooral kleinbedrijf. Kleine bedrijven gaan immers pas investeren wanneer ze toekomst weer wat zonniger inzien.

Laat dit nu toch vooral het gedeelte van het bedrijfsleven zijn, waar de groei van de werkgelegenheid vandaan moet komen. Niet van het grootbedrijf, want daarvan werken de meeste werknemers, of in ieder geval veel, niet in de Verenigde Staten zelf.

Ford

Wat blijkt uit deze cijfers? In september verkocht alleen Ford al maar liefst 55.000 F-series trucks. Daarmee realiseerde de autobouwer de beste maand september sinds 2007. Sinds de start van dit jaar verkocht Ford al 463.000 van deze trucks. Dat is een toename van ruim 11 procent ten opzichte van vorig jaar!

Al met al is Ford op weg naar het beste jaar sinds 2007. Zoals veel vaker gebeurt, valt ook hier een parallel naar de jaren’30 te trekken. Wie weet is Ford net als in 1937 op weg naar een nieuwe ‘Number One’, toen het post-depressie publiek hun Truck ook op grote schaal omarmde voor het zware werk?

Beter dan gedacht

Het een en ander beschouwend staat de Amerikaanse economie er beter voor dan veelal wordt verondersteld. Het beleggerssentiment is echter nog steeds negatief. Er lijkt dus nog voldoende ruimte voor verdere koersstijgingen waar beleggers hun voordeel mee kunnen doen.

Het is zaak de wereld met een open blik tegemoet te treden en oog te hebben voor de positieve signalen die er dus wel degelijk zijn. Hallo wereld!

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.