Dumpt China zonnepanelen op de Europese markt? Zonnepanelen zijn maar een stukje van de puzzel.

Door Peter Desmet | In samenwerking met Energiebusiness.nl

Een grote schok ging afgelopen mei door de Chinese solarindustrie. De Verenigde Staten besloten als reactie op vermeende Chinese dumpingpraktijken een fiks importtarief, variërend van 31 tot 250 procent, te gaan heffen op Chinese zonnepanelen.

Maar toen bleek dat dezelfde initiatiefnemer – het Duitse SolarWorld – ,die in Amerika de zaak aan het rollen had gebracht, eenzelfde onderzoek in Europa had doen opstarten, werd men in China pas echt zenuwachtig.

Met een totale marktgrootte van 2.65 gigawatt in 2011 is de Amerikaanse markt een belangrijke exportmarkt voor China, maar het is nog niets vergeleken met de Europese markt die in 2011 goed is voor 22 gigawatt.

Verenigd

Wat is er aan de hand? SolarWorld en 24 andere Europese producenten hebben zich in Europa verenigd onder de naam EU ProSun. Hun eerste eis kwam begin september toen EU ProSun een klacht indiende over Chinese dumpingpraktijken.

De kou leek uit de lucht na een top in Brussel toen China en Europa overeenkwamen geen protectionistische maatregelen te wensen. Toen volgde echter de tweede claim van EU ProSun over Chinese staatssteun aan zonnepanelenproducenten. EU Prosun is duidelijk niet van plan het er bij te laten zitten.

Gestuurde planeconomie

Door de jaren heen is mij wel duidelijk geworden dat de Chinese overheid haar solarindustrie steunt. China doet daar overigens ook niet geheimzinnig over. China steunt wel meer industrieën, we hebben hier immers te maken met een door de staat gestuurde planeconomie. De vijf-jaren plannen zijn niet geheim.

Het zou mij dan ook verbazen als de uitkomst van het onderzoek van de Europese commissie zou zijn dat er géén sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Dat weten mijn Chinese partners ook en wellicht zijn ze daarom wel zo zenuwachtig?

Stukje van de puzzel

Zonnepanelen zijn echter slechts een stukje van de puzzel. China voerde eind 2011 een importtarief in op Amerikaanse auto’s en het Duitse Volkswagen rapporteert in het eerste kwartaal 2012 een recordomzet in China.

Het kan toeval zijn, maar dan is het wel érg toevallig. Je hoeft je ook niet echt meer af te vragen waarom Angela Merkel geen heil ziet in dit handelsdispuut. De solarindustrie is best aardig, maar economisch gezien is de auto-industrie nog net iets aardiger.

Groothandels

Naast de grote economische belangen heeft EU Prosun – voornamelijk fabrikanten – nog een tegenstander: De Europese solar groothandels, projectontwikkelaars en installateurs, verenigd in de “Alliance for Affordable Solar Energy” (AFASE).

De AFASE-leden zijn gebaat bij lage prijzen om zo snel mogelijk concurrerend te worden met conventionele stroom. Iets waar de Europese consument overigens ook bij gebaat is.

Al met al denk ik dat SolarWorld en zijn medestanders in Amerika een wind mee hadden die ze in Europa niet zullen aantreffen. Ik vertel mijn Chinese vrienden dan ook dat het wel los zal lopen.

Peter Desmet is CEO bij Solar Clarity