Het schijnt dat de omzetbelasting in het oude Griekenland voor het eerst werd geïnd. Klaarblijkelijk hebben ze daar nu last van de wet van de remmende voorsprong.

Door Danny Geerken

Het invoermoment van de omzetbelasting valt vaak samen met oorlogen en crises. In Amerika moest de burgeroorlog worden gefinancierd en in Nederland werd het voor het eerst ingezet in de jaren dertig.

Vaak wordt bij de invoering gemeld dat het tijdelijk is. Dat is ook nu het geval. In de praktijk gaan de tarieven echter vaker omhoog dan omlaag. In Nederland is het inmiddels de belangrijkste belastingbron. Het levert de staat 4 miljard euro extra op en dat is mooi meegenomen zal ook Samson achteraf gedacht hebben.

Volgens ABN Amro leidt de verhoging van het tarief ertoe dat een gemiddeld huishouden 18 euro per maand duurder uit is. In tegenstelling tot wat gedacht wordt is de gewone man relatief minder de dupe van deze verhoging, aangezien alleen het hoge tarief voor onder andere luxe goederen verhoogd is en niet het lage tarief voor voeding waar hij meer van zijn besteedbaar inkomen aan uitgeeft.

Dure hobby

Konijnenfokkers zitten goed aangezien konijnenvoer onder het lage voedingstarief valt. Een cavia houden wordt een dure hobby aangezien hier het hoge tarief geldt voor het voer omdat wij in tegenstelling tot in Zuid-Amerika geen cavia's eten.

Met een tarief van 21 procent zitten we in Europa overigens in de middenmoot. Belastingparadijs Luxemburg rekent het vastgestelde minimumtarief in de EU van slechts 15 procent en Hongarije heeft de eer om het hoogste tarief binnen de EU en in de wereld van 27 procent te rekenen.

Danny Geerken is oprichter en managing partner van HEK Value Funds