De koers van goudmijnen is ondergewaardeerd ten opzichte van de goudprijs. Aan u de vraag of u daar als golddigger aan mee wil doen

Door Martine Hafkamp

Centrale bankiers wereldwijd zetten grof geschut in. Na de Europese Centrale Bank (ECB) was het de beurt aan Bernanke. De voorzitter van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken, de Fed, kondigde een derde ronde van geldverruiming aan, zonder daaraan een einddatum te verbinden.

Goed beschouwd hebben we te maken met een krankzinnige (beleggings-)wereld waarin het niet de bezitters van vermogen het voor het zeggen hebben, maar centrale bankiers en andere bureaucraten die je ook niet mag wegstemmen. Risico nemen wordt beloond; je schuld wordt geledigd en je debetrente kunstmatig laag gehouden.

Risico mijden aan de andere kant wordt bestraft; de creditrente is lager dan de inflatie. Spaar- en pensioenreserves worden uitgehold. Dat voelt niet zo vervelend als een plotselinge aandelencrash, maar uiteindelijk komt het harder aan, omdat je er niet van herstelt.

RIchting goud

Met alle stimuleringspakketten en gedreven door angst voor inflatie, vlucht een aantal beleggers richting goud. Sinds 26 juli, de dag dat Mario Draghi de uitspraak deed dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles zal doen om de euro te redden, steeg de prijs van goud in dollars gemeten met ongeveer 9 procent. In dezelfde periode stegen de koersen van goudmijnondernemingen vertegenwoordigd in de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) met ruim 22 procent.

En dat terwijl sinds november vorig jaar de waarde van deze goudmijntracker met ongeveer 28 procent was gedaald tegen goud maar met 7 procent. Na een jarenlange underperformance is er sinds anderhalve maand sprake van een sterke outperformance van de goudmijnen ten opzichte van de prijs van baar goud.

Goudmijnen

Waar de goudprijs momenteel met een koers van 1.774 dollar per troy ounce ongeveer 7 procent onder het hoogste punt ooit noteert, staan de koersen van goudmijnen nog steeds historisch laag. Ze hebben nu een gemiddelde koers-winstverhouding van 18. Historisch is echter een koers-winstverhouding van gemiddeld 30 ‘normaal’.

Ongeveer twee maanden geleden waren ze op de grootste onderwaardering ten opzichte van goud aanbeland in de laatste 30 jaar! Dat was gezien de koersontwikkeling achteraf een heel mooi koopmoment. Maar nog steeds zijn de goudmijnen niet duur qua waardering.

Tracker

Natuurlijk kunt u investeren in junior-mijnen, waarvan de daadwerkelijke exploratie nog even op zich laat wachten, maar voor de belegger die goud ziet als een goede hedge tegen (toekomstige) inflatie, lijkt me echter de tracker Market Vectors Gold Miners (GDX) een beter alternatief.

Deze tracker heeft ruim 8 miljard dollar in ‘beheer’ en staat genoteerd in New York in Amerikaanse dollars. In de tracker zijn 31 aandelen opgenomen. De grootste holdings van de ETF zijn Barrick Gold, Goldcorp, Newmont Mining, Silver Wheaton, Yamana Gold, Randgold Resources, Anglogold Ashanti en Kinross Gold.

Regionaal is de verdeling als volgt: 63,9 procent Canada, 16,5 procent Verenigde Staten, 10,9 procent Zuid-Afrika, 3,8 procent Peru en 4,9 procent Overig (Jersey).

Populair

Laten we voor het achterblijven van de waardeontwikkeling van de goudmijnen even teruggaan in de tijd. Vroeger kochten goldbugs wel degelijk goudmijnen. Om echter het beleggen in goud toegankelijker te maken creëerden de grote goudmijnen trackers. ETF’s werden met de stijgende goudprijs ontzettend populair en de goudmijnen werden slachtoffer van hun eigen goede idee.

Beleggers lieten de goudmijnen steeds meer links liggen. De goudmijnen boetten ook nog eens aan populariteit in, omdat de winstontwikkeling achterbleef. Doordat de goudmijnen hun risico’s (goudposities) afdekten, werd er jarenlang nauwelijks geprofiteerd van de stijgende goudprijs.

Reserves

Bovendien werden de mijnen steeds minder productief. Zoals dat bij iedere mijn het geval is, raken ook goudmijnen na verloop van tijd uitgeput. De gouddelvers moesten steeds meer uitwijken van eenvoudige mijnen in de Verenigde Staten en Australië naar minder toegankelijke gebieden in bijvoorbeeld Afrika en Latijns Amerika.

In combinatie met de stijgende loonkosten kost het tegenwoordig gemiddeld ongeveer 900 dollar om een troy ounce goud te ontginnen. Tien jaar geleden kostte dat nog ‘slechts’ 200 dollar. Als laatste oorzaken voor het uit de gratie raken van goudmijnen waren de mislukte acquisities en het niet tot nauwelijks uitkeren van dividend.

Ondergewaardeerd

Inmiddels is er het een en ander veranderd. Het dividend is gemiddeld met 40 procent verhoogd en de goudmijnen hebben overal de hedge afgehaald. Dit laatste heeft wel veel geld gekost. De koers van de goudmijnen is ten opzichte van de goudprijs nog steeds ondergewaardeerd, zodat naar mijn mening instappen voorlopig nog wel interessant blijft.

Het gat tussen goud en goudmijnen lijkt te worden gedicht. Het is aan u of u daar als golddigger aan mee wil doen om uw beleggingsportefeuille extra glans te geven.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben Market Vectors Gold Miners ETF in portefeuille.