De slimste manier om iemand te complimenteren is even makkelijk als effectief: even je mond dichthouden en luisteren.

Door Frank van Marwijk

Je kent ze vast wel: managers die voortdurend complimenten uitdelen, maar die nooit luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Het is een bekend misverstand. Veel mensen denken dat ze voor het geven van een effectief compliment altijd iets aardigs moeten zeggen.

Dat is echter niet de essentie. Bij het maken van een compliment moet vooral belangstelling blijken. Daarom is aandachtig naar je gesprekspartner luisteren veel effectiever dan strooien met complimenten.

Alles geel

Stel, je hebt een rapport geschreven. Iemand anders belooft je dat hij het zal lezen en alles wat hij goed vindt zal aanstrepen met een gele markeerstift. Als je het terug krijgt is álles geel gekleurd! Goed nieuws? Helemaal niet. Je weet nu niet of hij er aandacht aan heeft gegeven. Heeft hij het wel gelezen?

Hij had beter alleen de passages kunnen markeren die hij écht goed vond. Daarmee voel je je pas erkend en krijg je het gevoel dat je echt iets goeds hebt gedaan.

Verdiepen in de ander

Met een compliment moet je hetzelfde doen. Je moet niet alles highlighten, maar er alleen uitpikken wat interessant of belangrijk is. Maar het is nog een kunst om dat goed te doen. Hiervoor moet je je namelijk verdiepen in de ander.

Je moet kijken wat hij doet, luisteren naar wat hij vertelt en lezen wat hij heeft geschreven. En als het om luisteren gaat, is het niet genoeg om te horen wat hij zegt, je moet ook laten zien dat je luistert.

Hummen

Actief luisteren doe je met meer dan alleen je oren. Actief luisteren doe je ook met je ogen, je wenkbrauwen, je handen, je lichaam en je stem. Met non-verbale feedback, door bijvoorbeeld regelmatig te knikken, kun je laten merken dat je de gedachtegang van de ander kunt volgen.

Tijdens een ontkennende zin van de ander, schud je je hoofd. Deze bewegingen van je hoofd kun je ondersteunen met je stem. Door te hummen of door ‘ja’ te zeggen, terwijl je knikt, moedig je de ander aan om door te spreken.

Door actief te luisteren maak je optimaal gebruik van de mogelijkheid om het verloop van een gesprek te regelen: de spreker weet bijvoorbeeld wanneer hij iets beter moet uitleggen. En zo kom je begripvol over; je geeft een complimenten, zonder iets te zeggen.

Van lichaamstaalexpert Frank van Marwijk en co-auteur Hans Poortvliet verschijnen deze week bij uitgeverij Haystack Het groot complimentenboek én de Complimentenkalender 2013. Volg Frank op Twitter en lichaamstaal.nl.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!