Om ons land in de race te houden hebben we een fitte bevolking nodig. Een gezonde geest in een gezond lijf.

Door Arko van Brakel

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Eigenlijk wil iedereen dat wel. Maar dat lukt lang niet iedereen.

Wie de moeite neemt zich te verdiepen in aspecten als voeding en lichaamsbeweging, moet zich te pletter schrikken van het consumptiegedrag van de gemiddelde Nederlander. Dankzij smeuïge televisie series kent iedereen de gevaren van obesitas, maar ook andere levensstijl gerelateerde gezondheidsproblemen zijn maar moeilijk uit te bannen.

Verder dan de weegschaal

OK. Tot zover niets nieuws. Maar laten we eens uitzoomen en iets verder kijken dan onze eigen weegschaal groot is. Onze maatschappij schotelt ons uitdagingen voor die misschien wel meer van ons vergen dan ooit.

Een van de belangrijkste politieke thema’s is bijvoorbeeld de betaalbaarheid van de zorg. We worden misschien wel steeds ouder, maar dat wordt wel heel erg duur!

De laatste levensjaren zullen voor veel landgenoten in het teken staan van intensieve medische aandacht. Mooi dat het allemaal kan. Prachtig zelfs. Mijn innovatie-hart juicht!

Maar feit blijft dat dokterend oud worden veel geld kost. Euro’s die toch door iemand verdiend moeten worden.

Lenigheid

Dan moeten we ook nog “langer doorwerken”, misschien wel tot ons zeventigste levensjaar, of nog langer als de levensverwachting daadwerkelijk blijft stijgen. Concreet zullen we ons ook op latere leeftijd moeten blijven ontwikkelen om de nieuwste ontwikkelingen bij te houden en aangesloten te blijven bij jongere generaties.

Dat vraagt veel energie en mentale lenigheid van ons. Energie die alleen door een gezond lichaam geleverd kan worden.

Bovengenoemde uitdagingen lijken voor twintigers, dertigers en veertigers nog ver weg. Laat staan voor sommige stoere comazuipende, fastfood vretende pubers. Maar iedereen die ouder wordt, beseft dagelijks steeds meer dat de tijd toch wel heel snel gaat. Voor je het ben je vijftig. En wat voor voorbeeld wil je dan zijn? 

Een fitte vijftiger die met twee benen in de maatschappij staat? Of een uitgebluste zeurpiet die de energie niet meer heeft om zich aan te passen aan nieuwe tijden met nieuwe ideeën van nieuwe generaties?

Ultiem gezond

Ik koos hier bewust voor een ongenuanceerde formulering. Als geen ander besef ik dat het leven geen garanties biedt, dat we als mensen getroffen kunnen worden door ziektes en ongeluk. Zelfs als we ultiem gezond leven, kunnen we niet allemaal honderd worden.

Maar vitaliteit gaat niet alleen om oud worden. Juist met de uitdagingen van nu is vitaliteit voor jong en oud belangrijk. De mogelijkheden om economische groei te realiseren zijn anders dan twintig jaar geleden.

Met minder werkenden moeten we voor steeds meer inactieven voldoende inkomen genereren. Voor wie het niet wist: de potentiële Nederlandse beroepsbevolking krimpt vanaf dit jaar, terwijl er steeds meer inactieven komen.

We krijgen tegelijkertijd te maken met concurrentie uit zeer, energieke landen met een jonge, frisse, gemotiveerde bevolking, die met hun opkomende economieën staan te popelen om de wereld over te nemen.

En dat alles gebeurt terwijl we in Europa druk bezig zijn met onze eigen problemen, niet in de laatste plaats omdat veel geld en energie verdwijnt in pogingen ons sleetse financiële systeem te redden.

Ons eigen gedrag

Ik ben geen pessimist. Integendeel. Maar ik ben wel een realist. Er zijn veel problemen in onze leefomgeving die we maar zeer beperkt kunnen beïnvloeden. Het enige dat we 100 procent in de hand hebben, is ons eigen gedrag. Om de komende jaren de prestaties te leveren die de samenleving vraagt, moeten we voldoende scherpte en concentratie opbrengen om te kunnen innoveren.

De snelheid waarmee de communicatiemaatschappij verandert vergt aanpassingsvermogen, energie en mentale en intellectuele lenigheid, ook als je geen kenniswerker bent. Om onszelf en ons land in de race te houden, de benodigde topprestatie te leveren, moeten we allemaal de beste versie van onszelf worden, terwijl de pensioenleeftijd verder weg lijkt dan ooit.

De enige echte zekerheid die we daarbij hebben is dat we twee handen en een stel hersens hebben om die prestaties te leveren. En zelfs dat is geen zekerheid, dus laten we daar alsjeblieft wel zorgvuldig mee om gaan.

Een gezonde geest in een gezond lijf. Wie wil dat nou niet? Vitaliteit is ondanks alles een zekerheid waar geen pensioenfonds tegenop kan. De enige echte inkomenszekerheid zit in onszelf. “Fit” is daarmee niets minder dan het nieuwe “Rijk”.

Meer columns van Arko van Brakel

Arko van Brakel (1968) is CEO van leiderschapsinstituut De Baak, inspirator, ondernemer, spreker, trainer, auteur ('Iedereen Ondernemer'), internet- en online-marketingspecialist. Zijn doel is van Nederland het meest ondernemende land te maken, omdat ondernemerschap het antwoord is op bijna alle uitdagingen die ons land heeft. Volg hem ook op Twitter/Arkovb.