AMSTERDAM - De Quote 500 raakt aardig uitgedund. Dirk Scheringa, Frits Kroymans, Frits Hessing, Ger Visser, Victor Muller, Hans van Heelsbergen. Ooit veelgeprezen ondernemers, nu diep gevallen.

Door Robert de Boeck

Wij kennen ook zo’n voorbeeld: Bob Ultee. Bob wilde Apple-keten iCentre aan zijn Sabon-imperium toevoegen, toevallig een deelneming van Antea. Bij Antea hebben we als policy deals pas naar buiten te brengen als zij gerealiseerd zijn. Helaas heeft niet iedereen dat beleid.

Ondanks de met Bob gemaakte afspraak de publiciteit te mijden, totdat de deal echt rond was hoorden we Bob overal vertellen wat voor geweldige aankoop hij had gedaan met iCentre. Alleen jammer dat er nog slechts sprake was van een letter-of-intent en dat hij de financiering uiteindelijk niet rond kreeg.

Jammer ook voor hem dat hij geen financieringsvoorbehoud had gemaakt. Financieringsvoorbehouden passen niet bij mannen met grote ego’s. Wat al die gevallen sterren bindt is, dat het nooit aan hen ligt, maar altijd aan de Boze Buitenwereld.

Aan Pieter Lakeman, aan General Motors of in het geval van Bob aan de SNS, die een toegezegde financiering zou hebben ingetrokken.

Kleine Mannetjes-syndroom

Bijzondere man trouwens Bob Ultee. Een klein Rotterdams mannetje van 33 jaar met grote ambities en een groot ego. Wij noemen dat thuis het Kleine Mannetjes-syndroom. Moet u maar eens opletten. Er zijn veel kleine mannetjes met een groot ego. Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Dick Advocaat en Wesley Sneijder.

De verkoop is niet doorgegaan, maar niet getreurd. We hebben iCentre nog steeds, het bedrijf draait prima en Bob is door de rechter veroordeeld tot het betalen van de in de koopovereenkomst overeengekomen schadevergoeding van 17,5 miljoen euro.

SNS 'Sesamstraatbank'

Ik kan een boek schrijven over mijn avonturen met Bob, maar zal voorlopig volstaan met enkele uitspraken van de kleine zeepprins.

“SNS is een Sesamstraatbank”, “Het zijn allemaal ezels bij SNS, alleen weten ze zelf nog niet dat ze samen een kinderboerderij vormen”, “Ik heb zoveel beslag, ik kan wel een pannenkoekenboerderij beginnen”, “De honden blaffen niet meer als een deurwaarder aan de deur komt; ze kennen ze allemaal al.”

Ik sprak iemand die, anders dan Antea, 11 miljoen euro aan Ultee had verloren, en mij zei: “Ook al heb ik enorm verloren, ik kan niet boos op hem worden.” Ik kan me daar iets bij voorstellen. Nu maar hopen dat de claim van hem op SNS van 120 euro miljoen iets gaat opleveren. Maar dat kan lang duren.

SNS is gewend aan claims. Zo heeft zij een claim van bijna 100 miljoen euro van gedupeerde beleggers in Madoff. Uit betrouwbare bron weet ik dat SNS een duidelijke strategie heeft bij claims: niet toegeven, vertragen en hopen dat de eisers moe worden en afhaken. Het is net een verzekeraar. Ultee moet dus geduld hebben.

Of topman Ronald Latenstein dit nog gaat meemaken is de vraag. De Pino van deze Sesamstraatbank haalt volgens mij de kerst niet.

Bondscoach

Een leider die van mij ook zou mogen vallen is de bondscoach van het Nederlands hockeyteam, Paul van Ass. Hem laten zitten omdat we ondanks hem zilver hebben gehaald getuigt van scorebord-beoordeling. Als je je vedettes Taeke Taekema en Teun de Nooijer uit je team gooit mag je ervan uitgaan, dat je daar als coach goed over nagedacht hebt en niet terugkomt op deze beslissing. Niet Van Ass.

Die haalt ze na 2 maanden weer terug met een onzinnige theorie over de struiken die niet zijn gaan groeien als de hoge bomen zijn gekapt en gooit Taekema er vervolgens wéér uit. Ik heb de man 20 jaar geleden ooit ontmoet. Van Ass was DGA van een handelsbedrijf in staal (in Rotterdam noemen we dat een oud ijzer boer) en zocht een investeerder. We zagen daar vanaf. Ik vond Van Ass niet zo goed bij dat soort business passen.

Daar vond ik het teveel een kakker voor. Ook bij dit Nederlands team past hij niet. Jammer dat de hockeybond dat niet inziet en hem niet een schop onder zijn kont geeft. Kan-ie lekker gaan golfen, zodat het publiek kan scanderen ASS-HOLE, ASS-HOLE.

Bob Ultee

Terug naar de soap rond Ultee. Wat heeft Bob geluk dat-ie in Nederland woont. Hier heeft de rechter hem veroordeeld tot betaling van 17,5 miljoen euro aan ons en komt hij ermee weg geen cent te betalen. Ja, zeventien euro vijftig die hij heeft betaald. Humor kun je de man niet ontzeggen.

In Rusland was hij veroordeeld geweest tot 17,5 jaar strafkamp, in het gezelschap van de meisjes van Pussy Riot. Maar zelf mag ik ook niet klagen. Als columnist in Rusland had ik bij één negatieve opmerking over Poetin zomaar 2 jaar strafkamp gehad. Poetin, ook zo’n geval van het Kleine Mannetjes Syndroom. Ik ben hier zelf met 1 meter 82 gelukkig net iets te groot voor.

Robert de Boeck is directeur bij Artea Participaties en is ook te volgen op Twitter.