Vreemd genoeg blijken in 'crisisland' Italië veel bedrijven en winkels gesloten.

Door Sebastiaan Hooft

Italie heeft een staatsschuld van 123 procent van het bruto nationaal product en heeft moeite met de torenhoge renten. Het verenigde Europa neemt samen met Mario Monti vergaande beslissingen om het land financieel overeind te houden; het is feitelijk failliet.

Tegelijkertijd bezoeken jaarlijks rond de 40 miljoen toeristen het land. Mensen die waarschijnlijk betere ambassadeurs zijn voor de producten van Italie, dan de BMW en Yamaha rijdende Italianen zelf.

Rondreis door Italië

Op mijn rondreis door Italië vind ik in augustus echter bijna alle bedrijven en dus ook winkels gesloten. Failliet op vakantie.

Maar niet alleen de retailers zijn dicht. Deze maand schreef ik namelijk enthousiast over mijn wens om een motor van Ducati te bezitten.

Enthousiast boekte ik dan ook een hotel in Bologna, om mijn gezin daar bij de fabriek net zo enthousiast te maken over de rode motorfietsen als dat ik ben. U raadt het al: een dichte poort. De fabriek is dicht, dus ook het museum en de bijbehorende showroom.

Nu snap ik dat de Italianen een jaar lang hebben gewerkt. Ook snap ik dat het in Italië warm is in de zomer. Maar failliet op vakantie, dat snap ik niet zo goed. When the shit hits the fan... afijn vul zelf maar in.

Daarnaast mist Italië zo ook nog eens de kans om al die ambassadeurs nog enthousiaster weer de wereld over te sturen. Succes zit hem in details.

Ferrari

De dag na Bologna kreeg ik overigens een aangenaam verjaardagscadeau; een bezoek aan het Ferrari-museum. Tot mijn vreugde was deze niet alleen open en waanzinnig mooi, maar heeft een slimme ondernemer er een aantal bedrijven in de straat waar toeristen tegen een bescheiden betaling in de allernieuwste Ferrari's kunnen rijden.

De nationaliteit van de ondernemer? Een Nederlander. Incredibile!

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, strateeg en bestuurder. Hij behoort tot de raad van advies van een aantal sterk groeiende bedrijven en goede doelen.Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.