Grondstoffenmandjes zoals de S&P GSCI Spot Index zijn sinds juni met meer dan 20 procent gestegen. Meer dan de helft van deze index bestaat uit Olie.

Door Danny Geerken 

Angst voor het overslaan van de strijd in Syrië naar omringende olierijke staten, maar in toenemende mate de zorg over een mogelijk conflict tussen Iran en Israël hebben ervoor gezorgd dat de olieprijs op het hoogste punt sinds drie maanden staat.

Het aantal speculaties over een eenzijdige aanval op de nucleaire installaties in Iran door Israël neemt toe. Het is evenwel de vraag of dit geen doelbewuste retoriek is om de Verenigde Staten te bewegen tot een scherper standpunt inzake Iran.

De Verenigde staten zijn naast de grootste verbruiker van Olie ook een belangrijke producent van graan, mais en andere voedingsmiddelen. Een andere belangrijke component van eerstgenoemde index. De ergste droogte sinds vijftig jaar zorgt voor slechte oogsten en scherp oplopende grondstoffenprijzen. Dit heeft volgens het kwartaalbericht van het economisch bureau van ING tot gevolg dat voedingsproducenten klem komen te zitten.

Consument

Het is lastig om prijsstijgingen door te berekenen aan de kopschuwe westerse consument.
Na de recente snelle stijging dient de vraag zich aan of de prijzen voor grondstoffen nog veel verder zullen stijgen.

De kans dat bovengenoemde factoren zoals droogte en onrust in het Midden-Oosten tijdelijk zijn is groot. De huidige zwakke wereldwijde groei zou in dat geval op termijn weer een drukkend effect op de grondstoffenprijzen hebben.

Danny Geerken is oprichter en managing partner van HEK Value Funds