’t Ging bijna goed

De lichte groei in het tweede kwartaal had ons bijna in beweging gebracht. Gelukkig werd ons optimisme meteen de kop in gedrukt door politici, het CBS en economen.

Door Arend Ardon

Kijk, dat bedoel ik nou. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bericht over een lichte economische groei in het tweede kwartaal. Deze berichten hebben we nodig om moed te verzamelen, er weer in te gaan geloven.

Maar dan lees je de reacties, waarvan de rode draad is: geloof er niet in, wees niet optimistisch en laat vooral het hoofd hangen. .

Dieptriesterij

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken waarschuwt dat de economie kwetsbaar blijft. Dat is belangrijk, die waarschuwing. De Nederlandse burgers en ondernemers zouden immers door een groei van 0,2 procent kunnen denken dat de economische ongemakken volledig achter de rug zijn en zich in ongebreidelde avonturen kunnen storten.

Natuurlijk is er nog alle reden om stevige hervormingen door te voeren, maar waarom zo doorschieten in dieptriesterij? Waarom deze kans niet benutten om ons een klein zetje te geven?

Achterover leunen

Ook de Amsterdamse hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen ziet geen reden om tevreden achterover te leunen. Maar dat is nu precies het probleem. Niet door hoopgevend nieuws gaan mensen achterover leunen, maar juist door steeds te horen dat het niets is en voorlopig ook niets wordt.

Particulieren wachten af tot het weer beter gaat en dan gaan we pas weer wat uitgeven. Ook veel ondernemers zitten tegen investeringen aan te hikken en wachten op meer zekerheid. Het is het bekende kip-en-eiverhaal.

Koele analyses of ondernemerschap

De economische groei zou vooral te danken zijn aan meer stookkosten, aanschaf van consumentenelektronica en export wegens de goedkope euro. Dus, zo is de veelgehoorde boodschap, dat is weinig structureel en geeft weinig reden tot optimisme.

Natuurlijk, dat is voor de binnenlandse markt ook waar. Maar als we nu eens naar de positieve kant kijken? De eurokoers is laag. Dus we zijn niet alleen heel goed, maar ook nog eens heel goedkoop. Moeten we dan niet heel snel aan de slag om die 3,6 procent de komende kwartalen nog veel hoger te maken?

Dit is het moment! Eten ze in China al stroopwafels? En gaan er wel genoeg bloemen naar Zuid-Korea? En in Afrikaanse landen fietsen ze steeds meer. O ja, hoe zit het eigenlijk met de kazen? Om over onze kennis nog maar niet te spreken. Wie doet mee?

Dr Arend Ardon is vennoot van Holland Consulting Group. Hij is psycholoog en bedrijfskundige. Onlangs verscheen zijn boek Doorbreek de Cirkel!, over leiderschapsgedrag in taaie veranderprocessen.

Tip de redactie