ESM is onwaarschijnlijk bizar

Politici schreeuwen dat er een permanent Europees noodfonds moet komen en nagenoeg geen politicus die daar ook maar één kritische noot over kraakt. Hier in Nederland is het een eenmansfeestje van Jan Kees de Jager. 

Door Frank Wijn

De rest in Den Haag snapt het niet, wil het niet snappen of kan simpelweg niet lezen. Daarom heb ik waarschijnlijk nog geen alternatieven gehoord.

Daar waar landen structureel meer uitgeven dan dat er binnenkomt, ontstaan er begrotingstekorten. Landen met begrotingstekorten zullen daarom (moeten) gaan lenen. En leningen moet je (net als wijzelf) gewoon terugbetalen. Terugbetalen…. waarvan? In de portemonnee zat toch al een gat? Gaten met gaten vullen? Ik bespeur daar weinig stabiliteit.

De financiële bijdragen van de leden van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) zijn enorm. Aan het huidige start(!)kapitaal van 700 miljard euro móet Nederland 40 miljard euro bijdragen, te betalen in vijf jaarlijkse termijnen.

Schril contrast

Is dat nou veel? Tsja, vorig jaar bedroegen de totale inkomsten aan loon- en inkomstenbelasting in Nederland 44 miljard euro. Het is ook een bedrag dat in schril contrast staat met de voorgestelde bezuinigingen in eigen land. Bezuinig je bv. 18 miljard euro, moet je 40 miljard euro verplicht overboeken naar het ESM.

Zo moeten wij (van 65) tot 67 jaar doorwerken om miljarden te besparen en gaan die bedragen nu verplicht (indirect) overboeken naar een land waar de wettelijke pensioenleeftijd 57 is. Logisch toch? Prinsjesdag zal nooit meer hetzelfde zijn.

In simpele taal

Op 24 mei 2012 stemde de Tweede Kamer in met dit bijzondere verdrag. Precies, maar dan ook precies, twee derde van de kamerleden stemde voor. Op 12 september, de dag dat wij in Nederland gaan stemmen, beslist het Duitse constitutioneel hof of het ESM überhaupt wel aan de Duitse grondwet voldoet.

Zijn die Duitsers beter in teksten verklaren dan wij? In het verdrag zélf staat immers een aantal bijzondere artikelen in simpele 'Jip en Janneke taal':

 • Artikel 8 Het maatschappelijk start(!)kapitaal bedraagt 700.000 miljoen euro

 • Artikel 9 De Raad van gouverneurs kan nog niet betaald kapitaal, onherroepelijk en onvoorwaardelijk bij de leden opvragen………te betalen binnen zeven dagen.

 • Artikel 10 De Raad van gouverneurs kan het maatschappelijk kapitaal zélf wijzigen.
ESM-leden hebben hier géén invloed op. Laat staan een veto. Nederland c.q. de Tweede Kamer heeft simpelweg het nakijken. Wat sommige Kamerleden daar ook over zeggen. Een regelrechte 'blanco cheque' te besteden door onschendbare ESM-gouverneurs.

 • Artikel 32 en 35 Hierin staan de voorrechten, onschendbaarheid en immuniteiten geregeld. 

Medewerkers van het ESM zijn immuun voor strafvervolging.
De kantoren van het ESM mogen geen onderwerp zijn van doorzoeking c.q. huiszoeking.
Beslissingen van het ESM mogen niet door een rechter getoetst worden.

Vragen

Blijf ik nog zitten met een paar vragen:

 • Wie heeft er een gedegen alternatief voor dit ESM bedacht de afgelopen periode?

 • Welke (Nederlandse) belastingbetaler/stemmer gaat hier mee akkoord?

 • Welke volksvertegenwoordigers stemden voor en welke tegen?

Ik kan niet wachten tot het 12 september is. Jullie wél?

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1

NUwerk

Tip de redactie