Farmaceutische industrie slikt geen bittere pillen

Wie wil profiteren van de vergrijzing van de Westerse wereld kan volop terecht bij de geneesmiddelenindustrie. Ook de obesitasgolf van de afgelopen decennia heeft de farmaceutische industrie geen windeieren gelegd.

Door Martine Hafkamp

De hierdoor sterk stijgende hoeveelheid patiënten met diabetes lijken een gouden toekomst voor de farmaceuten te verzekeren. Zo nam Bristol-Myers Squibb in samenwerking met het Engelse AstraZeneca eind juni het in diabetes gespecialiseerde Amylin over voor een bedrag van 5,3 miljard dollar.

Winst realiseren over de rug van zieke medemensen. Hoe ethisch is het eigenlijk om in de farmaceutische industrie je geld te verdienen? Hoe meer mensen aan een bepaalde ziekte lijden, hoe beter het is voor de farmaceuten. Een heel belangrijk punt is echter dat er gestreefd wordt naar het mensen helpen weer gezond te worden. Farmaceuten zetten hierbij maar kleine stapjes: zo zorgen zij ervoor dat hun inkomsten gegarandeerd blijven.

In de farmaceutische industrie is een aantal multinationals actief, die veel geld liquide hebben staan om kleinere, vaak innovatievere, bio-farmaceuten over te nemen zodra één van hun producten aanslaat. Dit maakt juist die multinationals ook zo stabiel; wanneer één van hun producten afgekeurd of uitgesteld wordt is er nog geen man overboord.

Win-win

Hierdoor lopen de grotere fabrikanten een kleiner risico wat betreft het kapitaalintensieve ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Anderzijds hebben zij wel de opwaartse potentie van een succesvol geneesmiddel en een uitbreiding van de pijplijn.

Doordat de toegang tot de markt van de groten zo moeilijk is, wordt weleens gezegd dat de kleinere spelers wachten tot het hun beurt is overgenomen te worden. Een goed voorbeeld dicht bij huis is de overname van Crucell door Johnson & Johnson.

De eerste tien jaren van dit millennium waren er wereldwijd welgeteld 1.345 fusies en overnames in deze sector. Dit leidt tot een hoge concentratie van multinationals die ook nog eens een grote politieke invloed hebben.

India

Een tegenslag voor de farma multinationals zal de onlangs aangekondigde miljardendeal van de Indiase overheid zijn geweest om gratis medicijnen te verstrekken aan de allerarmste inwoners. Hiervoor zullen alleen de goedkopere generieke geneesmiddelen gebruikt worden.

Indiase concurrenten kunnen dezelfde geneesmiddelen namelijk vele malen goedkoper produceren dan de producenten van merkmedicijnen en hier maakt de nationale overheid goed gebruik van. Het Zwitserse Novartis dacht eerder al de concurrentie te slim af te zijn door zich juist te richten op de goedkopere generieke medicijnen met hun Sandoz divisie.

Dat de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen komend najaar invloed zal hebben op de toekomst van de geneesmiddelenproducenten is een feit. Naar mijn mening zullen echter de grote spelers in dit segment achter de schermen hun politieke invloed aanwenden om hun winsten en groei te garanderen, ook in de Amerikaanse markt. Wie ook de komende president zal zijn, een erg bittere pil zal het waarschijnlijk voor hen niet worden.

NUwerk

Tip de redactie