Daar kon je op wachten, natuurlijk: na het gedoe met derivaten kondigt onderwijsminister Van Bijsterveld nieuwe regels aan. Want scholen moeten zich bezig houden met goed onderwijs. Prima, maar mogen er ook eens wat regeltjes worden geschrapt?

Door Ben Kuiken

'Vak de regels'. Op LinkedIn maakte iemand deze treffende toespeling op de titel van mijn boek. Hij zit in het onderwijs en ergert zich, net als veel van zijn collega's, groen en geel aan de regels en het verantwoordingsvirus dat vanuit Den Haag over het onderwijs wordt uitgestrooid.

Dat begint al in de kleuterklas met de verplichte cito-toetsen en leerlingvolgsysteem en mondt uit in de 1040-urennorm in het voortgezet onderwijs en de langstudeerboete in het hoger onderwijs.

Geen tijd voor lesgeven

Docenten in die laatste vorm van onderwijs zijn nu al bijna de helft van hun tijd kwijt met verantwoorden wat ze doen. En dat lijkt de komende jaren alleen maar erger te worden.

De toespeling is zo treffend omdat hij precies de kern van mijn boek raakt. Wie een vak beheerst, heeft minder regels nodig. Zo simpel is het. Die kan bovendien prima beoordelen wanneer een regel gevolgd moet worden en wanneer je ervan kunt afwijken.

Regels zijn namelijk niet meer dan richtlijnen, hulpmiddelen om het samenleven wat te vergemakkelijken. Het wordt pas een probleem als ze strikt en star worden gehanteerd.

Vak de regels

Nu is het probleem in het onderwijs, maar ook in tal van andere sectoren, dat het vak onder druk is komen te staan. Door de schaalvergroting, de privatisering en de opkomst van management hebben vakmensen steeds minder te vertellen over de uitvoering van hun vak.

Het is de hoogste tijd dat zo snel mogelijk terug te draaien. We lossen het zelf wel op.

Ben Kuiken is journalist en schrijver. Vorige maand week verscheen zijn boek ‘Fuck de regels! We lossen het zelf wel op’ bij Uitgeverij Haystack. Volg Ben op twitter.com/benkuiken.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!