"Wat is jouw trigger Sebastiaan?", vraagt silicon valley pitch guru Beth Susanne mij tijdens een workshop.

Door Sebastiaan Hooft 

Geschrokken zeg ik snel iets over de eerste retweet die ik ooit kreeg en de zaal lacht. Deelnemers aan de workshop zeggen namelijk allemaal iets dieps over het beklimmen van de hoogste berg, het krijgen van een kind of hun huwelijkse beloften.

Kom ik nu niet verder dan een tweet, vraag ik mij af?

De trigger die Beth zoekt is een positieve en emotionele gedachte die je oproept voordat je het podium opgaat. In dit geval om een pitch te houden voor investeerders. Het mechanisme erachter is dat je een stuk positiever bent en dat het je zenuwen een beetje onderdrukt.

Het idee dat ik geen diepgaande trigger kon vinden houdt mij al een paar dagen bezit. Heb ik er eigenlijk wel eentje? Of is een simpele tweet al voldoende.

Diepgaande trigger

Deze column schrijf ik op een bankje in de zon aan de Amstel - vier dagen na de workshop. Want ik heb mijn diepgaande trigger gevonden en wil hem via deze weg graag nog met Beth delen.

Sinds jaar en dag ben ik namelijk een van die mensen die zegt: "Ik koop geen motor, want ik rij mijzelf dood". Ik denk dat het redelijk is te stellen dat ik in basis gelijk heb, als ik zo mijn voorliefde voor snelheid bekijk.

Motorscooter

Gedreven door de hoge parkeerkosten en files rondom Amsterdam heb ik drie weken geleden toch een Piaggio MP3 gekocht. Zo'n motorscooter met drie wielen, waar je met een autorijbewijs op kunt rijden.

Al vanaf de eerste kilometers heb ik een intens gevoel van vrijheid, snelheid en geluk op die machine. Alleen bij hele hevige regenval heb ik de Abarth 500 gepakt.

Inmiddels gaat er een nog snellere rode Ducati door mijn gedachte. Het gevoel dat je niet met je billen op de motor zit, maar dat je de hele machine in liggende houding kunt omarmen lijkt mij nog geweldiger.

Dus hoe kom ik nu op het bankje terecht en wat heeft de motor met mijn trigger te maken?

Snel en wendbaar

Zojuist maakte ik in mijn hoofd het vergelijk tussen een motor en een startup. Beiden snel en wendbaar, maar als je niet oppast lig je onderuit - en dat risico loop je praktisch iedere bocht. Het gevoel van vrijheid en geluk om je eigen keuzen te maken, man dat is geweldig!

Ik denk dat mijn ultieme trigger het gevoel van snelheid, vrijheid en geluk in zich heeft. Ik denk dat dit ook is waarom ik graag met jonge mensen aan startende bedrijven bouw.

Dus Beth, mijn antwoord is: "Mijn trigger is het gevoel van snelheid, vrijheid en geluk op de motor".

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, strateeg en bestuurder. Hij behoort tot de raad van advies van een aantal sterk groeiende bedrijven en goede doelen.Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.