Ondernemen op pizza en cola is ouderwets. Toen ik witte boterhammen met pindakaas constateerde bij de startups van accelerator Rockstart heb ik dan ook onverbiddelijk ingegrepen.

Door Sebastiaan Hooft

De ingreep kwam door een inval van tarwegrasverkoper Auke Attema. Die wil zijn groene sap in ondernemersland lanceren en zag het als een uitdaging om tien startups te laten 'juicen'.

De eerste weken waren zwaar. Probeer programmeurs maar eens van de koolhydraten af te krijgen. Ze waren verslaafd.

Maar iedere ochtend een vers sapje werkte verslavender dan de pizza en cola. Toen er na een aantal weken in de logistiek eens iets mis ging en de sap dame niet kwam opdagen was iedereen ontzet: "Where is my wheatgrass juice, I need it".

Het bleek voor het Argentijnse team van Postcron wel lastig uit te leggen thuis. Door de taalbarriere bleek de familie thuis te denken dat hun geliefden in Amsterdam aan de 'wheat' en 'grass' zaten. Hilarische gesprekken.

Kisten

Tot mijn groot genoegen stapte een Amsterdamse leverancier van lunchpakketten in het gat van de lunch. Iedere dag bezorgde zij twee kisten met heerlijke biologische producten. De witte boterhammen verdwenen definitief uit beeld en maakte plaats voor volkoren boterhammen met veel groen beleg.

Nu, vijf maanden later, kunnen wij constateren dat bij minimaal de helft van de teams de gezonde impuls is blijven hangen. De sponsoren zijn vertrokken, maar het biologische fruit en groenten zijn gebleven. Overal liggen bananen, citrusvruchten en snacks als nootjes en cranberry's.

Mentoren

Het gezonde effect werkte ook door naar de mentoren. Aangestoken door de verhalen van de founders van de startups kochten velen een juicer voor thuis en soms zelfs voor op kantoor. Dit weekend kreeg ik van een angel investor zelfs een foto via Whapsapp van zijn winkelmandje: ananas, meloen, limoen, appel en munt. Juice on Ian!

Ik ben er dan ook trots op om te kunnen zeggen dat ik denk dat wij de tien meest gezonde startups van Nederland op een vloer hebben zitten. Volgens mij merk je het ook in hun prestaties; ze gaan allemaal als een speer.

Dat gaat wat worden als wij aankomende september naar Silicon Valley gaan: tien juice apparaten in de handbagage.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, strateeg en bestuurder. Hij behoort tot de raad van advies van een aantal sterk groeiende bedrijven en goede doelen.Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.