Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks, initiatiefnemers van Startupbootcamp, doen de komende maanden voor NUzakelijk om beurten verslag van hun ervaringen met tech-starters. In deze vierde aflevering: Harder praten dan de stofzuiger.

Door Patrick de Zeeuw

“Is pitchen iets wat je kunt leren?”, wordt mij regelmatig gevraagd. Mits je je goed weet te verplaatsen in je doelgroep, een goede structuur aanhoudt en passie toont…. Jazeker! Maar wat maakt een pitch goed?

Een goede pitch bestaat uit een mooie spanningsboog, waarbij de persoon waaraan wordt gepresenteerd constant geboeid blijft luisteren en na afloop hunkert naar meer. Een pitch is een voorgerecht en mag daarom niet te lang duren.

We kennen allemaal de elevator pitch. Die duurt maximaal één minuut. We hebben bij Startupbootcamp de Demo Day Pitch, die maximaal acht minuten duurt. Liever nog wat korter, dat maakt de pitch veelal sterker.

Elke pitch heeft echter (veelal) vaste opbouw. Deze opbouw bestaat uit:

1. De introductie
Vertel iets over jezelf, de naam van je bedrijf en de activiteiten, bijvoorbeeld:
“Ik ben Patrick de Zeeuw, Co-founder van Startupbootcamp. Startupbootcamp accelereert high potential Startups.” Dit kan in tien seconden.

2. De pijn
Welk probleem los je op of op welke kans in de markt speel je in? In ons geval: “Veel startups hebben geen lokaal of Internationaal netwerk en zeer beperkte ervaring met ondernemen. Ze valideren hun product of concept niet bij potentiële klanten en maken veelal onnodige fouten.”

3. De oplossing
Wat heb je de markt te bieden om het probleem op te lossen? “Door actief mentorship en een intensief programma versnellen we de ontwikkeling van startups.”

4. Businessmodel
Hoe verdien je geld met je product of concept? Het is voor potentiële investeerders belangrijk om te weten wat de (potentiële) business cases zijn waarmee je uiteindelijk je bedrijf winstgevend denkt te krijgen. Voor ons geldt: "Startupbootcamp heeft een belang van acht procent in elke deelnemende startup."

5. Het team
Wat heb jij en je team gedaan in het verleden. Waar kennen jullie elkaar van en hoe lang werken jullie al samen. Zijn jullie complementair aan elkaar? “Het Startupbootcamp-team bestaat uit zeer ervaren ondernemers uit de online- en mediawereld die allen succes en failures hebben gekend.” Ik ken Ruud als zo’n 16 jaar, we hebben intensief samengewerkt en zijn al jaren zeer goede vrienden.

6. De investering, investeerder en de roadmap
Welke investering heb je nodig, waar wordt deze investering voor gebruikt? Hoe ga je opschalen, wat is je roadmap voor de komende twaalf maanden? Veel belangrijker nog is aan te geven welk type investeerder je zoekt. Het gaat veelal niet om het vinden van geld.

Dat is redelijk eenvoudig met een goed plan en een sterk team. Hoe gaat hij je helpen je bedrijf te accelereren en welk netwerk brengt hij mee? Benoem dit in in je pitch. Jij bent de ondernemer, je moet weten wat je wilt en wie je zoekt als partner.

7. Hoe lig je in de markt
Deals, partnerships of testimonials van (potentiële) klanten versterken je pitch enorm. Investeerders willen weten wat jouw afnemers van het product en van jou (startup) vinden. De Amerikaanse Startup-goeroe Steve Blank uit Silicon Valley zei op Startupbootcamp Demo Day het volgende: “What Startupbootcamp has put together here is world class, it is spectacular. It as good as anything I have seen. ”

8. Het belang van goede slides
De slides zijn er om je boodschap te versterken. Ik adviseer startups altijd dat iets beter blijft hangen als je vertelt en hetzelfde daarnaast in grote letters op een scherm staat.

Take aways
• Probeer vooral niet te veel te vertellen.
• Tien bullits op een slide… No way!
• Meer dan 20 slides: dat is veel te veel.
• Huur een designer die je verhaal visueel kan versterken.
• Demo if you can!
• Gebruik testimonials.
• Oefen je pitch elke dag, als je een zachte stem hebt, zet de stofzuiger aan en pitch boven het geluid van de stofzuiger. Het werkt echt. Ik heb het meegemaakt.
• Zoek een pay off die de lading dekt en die je regelmatig herhaalt in je pitch.
• Script je pitch.
• Oefen je pitch in het Nederlands en Engels.

Lees ook de vorige afleveringen van dit blog:
Klaarstomen voor de pitch
Een waardeloos idee
Opwinding, zenuwen, opluchting
Innovatie is vloeibaar
Starters in de snelkookpan

Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks zijn de initiatiefnemers van het tech accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en medeoprichters van Startupbootcamp Europe.