Met de Olympische Spelen in Londen op komst krijgen beleggers weer vertrouwen in Tesco, de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië en de op twee na grootste ter wereld.

Door Martine Hafkamp

De Europese kampioenschappen zijn weer achter de rug. Inmiddels is de Tour de France in volle gang. Het sportminnende deel van de bevolking kan z’n hart ophalen.

Gezien de positieve stemming op de beurs afgelopen vrijdag lijkt met beleggers eveneens rekening te zijn gehouden, nu de Europese regeringsleiders hebben besloten dat er een gezamenlijk bankentoezicht moet komen en het permanente steunfonds in noodgevallen staatsobligaties moet kunnen opkopen. Veel zal afhangen van de daadwerkelijke invulling van de goede voornemens, maar er is een stap in de goede richting gezet.

Londen

De hoogste tijd dus om ons bezig te gaan houden met het volgende evenement. Het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen, gaan over drie weken van start in Londen. Daar is overigens ook de European Banking Autority (EBA) gevestigd, de Europese toezichthouder op het bankwezen. Ja inderdaad, die bestaat al, maar deze instantie heeft te weinig macht om echt een vuist te kunnen maken.

Bovendien is het niet handig dat een dergelijk orgaan, dat z’n invloed moet laten gelden in de Eurozone, gevestigd is in een land dat zich nadrukkelijk distantieert van de euro. Om het sop en de kool te sparen is tijdens de meest recente Eurotop besloten de toezichtfunctie nu aan de ECB, gevestigd te Frankfurt, toe te wijzen.

Boost

Terug naar de Olympische Spelen in Londen die de economie in Groot Brittannië, samen met het 60-jarig regeringsjubileum van Koningin Elisabeth, wel eens een boost zouden kunnen geven. En dat zou erg prettig zijn want, hoe groot de mond van premier Cameron ook mag zijn, zo rooskleurig staat die er nu ook weer niet voor.

De Britse economie kampt al twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei, of anders gezegd, Engeland verkeerd in een recessie. De Bank of England houdt met 0,5 procent niet alleen het officiële rentetarief laag. Daarnaast heeft zij op grote schaal Britse staatsobligaties opgekocht om de lange rente te laten dalen.

Het bankwezen is eveneens verre van gezond en verleent slechts mondjesmaat krediet. Niets anders dan aan deze kant van het Kanaal dus, met dien verstande dat de Engelsen nog steeds hun eigen pond hebben en zich nadrukkelijk distantiëren van een verdere integratie.

Kleintjes

De mens in de straat heeft aan veel van het politieke gekibbel niet zo heel veel boodschap en kijkt toch vooral naar de eigen portemonnee. Die blijken elkaar in euro’s en ponden niet zo veel te ontlopen.

Zo let de Belgische consument steeds meer op de kleintjes en gaat daarom in grotere getale naar de Colruyt. Het lukte het Belgische familiebedrijf en prijsvechter zelfs om marktaandeel af te snoepen van Aldi en Lidl.

Van alle grootschalige evenementen aan de andere kant van het Kanaal zal een aantal ondernemingen kunnen profiteren. Zo gooit Tesco, de grootste supermarktketen van Groot Brittannië en de op twee na grootste ter wereld na Wal-Mart en Carrefour, het roer om.

De onderneming, bekend van de slagzin ‘every little helps’, zet in op meer kleinere supermarkten. Het hypermarktconcept is uit. De kleinere winkels zijn onderdeel van een beleid waarin meer nadruk wordt gelegd op de consument, er grootschalig nieuw personeel wordt aangenomen en er prijsverlagingen worden doorgevoerd.

Prijzenoorlog

Deze prijsverlagingen waren hard nodig en zijn onderdeel van de prijzenoorlog die in Groot-Brittannië woedt. Het was eveneens zeer noodzakelijk dat de focus opnieuw op de consument komt te liggen door het openen van meer en kleinere vestigingen.

Zoals ook uit de meest recente kwartaalcijfers bleek doet Tesco het buiten de landsgrenzen veel beter dan in eigen land. Voor een deel is dat logisch, omdat de grootscheepse reorganisatie pas begonnen is.

Signaal

Naar mijn mening kunnen beleggers erop vertrouwen dat Tesco de zaak weer op de rails krijgt gezien hun goede trackrecord van de afgelopen twintig jaar. De winstwaarschuwing van afgelopen januari was een signaal dat er iets moest veranderen en dat gebeurt nu. Warren Buffet en Tweedy Browne delen die mening en hebben beide een belang genomen in Tesco.

De onderneming een gezonde balans, een goede bedrijfsleiding en kent een dividendrendement van ongeveer 5,2 procent op de huidige koers, die ook nog eens in pence is. Dat biedt beleggers een kans buiten de euro.

Op een koerswinstverhouding van 8 is het aandeel wel heel goedkoop ten opzichte van concurrenten. Door al deze bouwstenen samen heeft Tesco zich wat mij betreft nadrukkelijk gekwalificeerd om in deze roerige eurotijden mee te dingen naar een plaats op de (Olympische) kooplijst.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg haar ook op Twitter.com/Martinehafkamp.

Auteur heeft privé geen positie in één van de genoemde aandelen, klanten van Fintessa evenmin.