Toen ik nog naar school ging was de definitie van een droombaan een mooie functie bij Shell. Nu worden jongeren aangestoken door de vrijheid en romantiek van 'entrepreneurship' en startups.

Door Sebastiaan Hooft

Een maand geleden zat ik in een rommelig en veel te krap huurappartement aan het diner met het team van een startup. Hoewel deze jonge mannen en vrouwen vrijwel allemaal een goede opleiding hebben afgerond, hebben ze voor een trendy carrièrepad gekozen: die van de startup.

Tijdens het ontkurken van een goedkope fles wijn was een van de uitspraken kenmerkend voor de sfeer: "He, wij hadden nu ook voor een corporate kunnen werken" - waarop de groep in lachen uitbarstte en elkaar begripvol aankeek.

Het zette mij wel aan het denken over de nieuwe generatie van talentvolle mensen. In de tijd dat ik nog naar school ging was de definitie van een droombaan een mooie functie bij Shell. Dertig jaar als manager de wereld zien en na wat rustige jaren in Nederland als directeur met pensioen.

Collegebanken

Hoe anders is dat vandaag de dag. De collegebanken op onze hoge scholen en universiteiten vullen zich met studenten die les volgen in ondernemerschap. Aangestoken door de vrijheid en romantiek van 'Entrepreneurship' huiveren zij van het beeld om als loonslaaf van een bank of verzekeraar langzaam oud en grijs te worden.

De talenten brengen de lessen direct in de praktijk. Zo organiseren ze weekenden waarin ze met hun medestudenten plannen maken en ideëen uitwerken. Rondom die plannen bouwen ze multidisciplinaire teams.

Innovatieve bedrijven schieten op onze campussen en studentensteden dan ook als paddenstoelen uit de grond. Het ironische is dat de gevreesde ouderwetse corporates deze initiatieven vaak sponsoren - zodat zij zichzelf kunnen injecteren met dit startupbloed.

Programma's 

Een van die startup programma's heeft sinds kort een programma voor mensen die bovengenoemde trend in de schoolbanken hebben gemist: Rockstart Academy.

Een serie workshops waar talentvolle professionals workshops geven aan startups. Ze trappen op 13 juli af met een workshop van silicon valley pitch-coach Beth Susanne.

De institutionalisering van het ondernemerschap neemt voor mij overigens wel wat van de charme van het pionieren weg. Maar goed, ik ben met mijn 36 jaar oud al weer een dinosaurus in startupland.

Zelf werk ik er ook aan mee door bijvoorbeeld te spreken op een universiteit of door medewerking te verlenen aan startupprogramma's. Ik zie een nieuwe generatie ondernemers voorbij komen: veel beter geïnformeerd en georganiseerd - maar met veel meer vrijheid en inspiratie.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, strateeg en bestuurder. Hij behoort tot de raad van advies van een aantal sterk groeiende bedrijven en goede doelen.Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.