Het aantal zzp’ers in Nederland groeit tegelijk met het fenomeen Het Nieuwe Werken. Dat is een positieve ontwikkeling die uiteindelijk zal zorgen voor de beste mix tussen loondienst en ondernemerschap.

Door Martijn Pennekamp

Ik heb de groei aan zzp’ers aan de zijlijn meegemaakt. Tien jaar lang was ik bedrijvenadviseur bij de grootste MKB bank van Nederland en mocht ik de groeiende groep ondernemers adviseren naar een goed onderbouwde start.

Duidelijk was dat nagenoeg alle zzp’ers in mijn spreekkamer zelf de keuze maakten om zelfstandig ondernemer te worden. Maar waarom die keuze?

Ondernemer in loondienst

Opvallend is dat bijna synchroon met de groei aan zzp’ers, “Het Nieuwe Werken” vorm kreeg in werkzaam Nederland. Vooral de zakelijke dienstverlenende sector wordt de afgelopen 5 jaar bestookt met termen als: flexibele arbeidstijden, flexibele werkplekken en out of the box denken op de werkvloer.

Er wordt steeds meer op resultaat afgerekend. Steeds vaker is de output belangrijker dan de input. Steeds meer werknemers in loondienst worden uit hun hokje gehaald en min of meer gedwongen om ondernemer in loondienst te worden.

1 en 1 = 2

Het Nieuwe Werken zorgt ervoor dat werknemers in gaan zien dat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze gaan werken, hoe en op welke plek. En dat is nou net waarom iemand ondernemer wordt.

Zelf een doel bepalen, zelf beslissingen nemen, zelf bepalen wanneer je wat gaat doen. En afgerekend worden op resultaat. Het Nieuwe Werken stimuleert, kietelt en haalt werknemers uit hun hokjes.

Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken stimuleert en motiveert de ondernemer in de werknemer en zorgt ervoor dat de scheidingslijn tussen loondienst en het ondernemerschap steeds kleiner wordt.

Ik verwacht dat Het Nieuwe Werken in de toekomst nog meer plaats biedt voor een mooie mix van ondernemende mensen, zzp’ers en werknemers, die allebei hetzelfde doel hebben: het beste resultaat voor de organisatie.

Martijn Pennekamp is specialist op het gebied van zzp’ers. Hij is de oprichter van de website Ikwordzzper.nl en het ledenplatform Zzpkortingskaart.nl. Volg hem via Twitter: @ikwordzzper