De eurocrisis blijft maar aanhouden. Inmiddels zitten we in de vierde acte van het Griekse drama.

Door Danny Geerken

Voor pensioenfondsen is dit allemaal geen goed nieuws. Door de crisis worden zij op twee fronten tegelijkertijd geraakt. Aan de ene kant vallen de beleggingsopbrengsten tegen omdat de financiële markten in mineur zijn als gevolg van de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst.

Aan de andere kant van de balans worden de verplichtingen die pensioenfondsen jegens hun deelnemers opgebouwd hebben groter als gevolg van de gedaalde rente op vluchthavens zoals Duitse en Nederlandse staatsobligaties.

Deze rentes beginnen op te lopen naarmate de marktparticipanten meer overtuigd raken dat Merkel het meent als ze zegt dat Europa daadwerkelijk meer een (fiscale) eenheid moet worden.

Onzekerheid

Wat moeten institutionele beleggers met deze verwarrende onzekerheid die maar niet weg wil gaan op de financiële markten? Aangezien zij een bepaalde mate van beleggingsdwang kennen, komen keuzes vaak neer op kiezen uit twee kwaden. En dan is het hopen dat voor het minst kwade gekozen wordt. Wie gaat harder bijten: de hond of de kat?

Als het om aandelen gaat, is de belangrijkste keuze op dit moment wat te doen met de Europese aandelen. Deze aandelen hebben rake klappen opgelopen. Inmiddels zijn de koersen in Europa veertien maanden achtereen gedaald.

Sinds de start van 2010 is er 18 procent van de koersen afgegaan terwijl in dezelfde periode Amerikaanse aandelen met 18 procent zijn gestegen. Griekse aandelen zijn gemiddeld meer dan 90 procent in koers gedaald.

Langetermijnbelegger

Dit alles biedt een uitgelezen kans voor een langetermijnbelegger. Bijna de helft van de winst die Europese bedrijven genereren komt van buiten Europa; ongeveer een kwart uit zogeheten opkomende markten.

Hierdoor is de koersdaling van Europese aandelen veel groter geweest dan de daling van de winst die de beursgenoteerde bedrijven boeken. Dit betekent dat de koers/winst-verhouding van Europese aandelen veel lager is dan die van Amerikaanse aandelen.

Een tegendraadse belegger die gelooft dat waarderingen uiteindelijk terugveren naar een langjarig gemiddelde kan nu koopjes inslaan en later flink winst boeken. Zeker als Mario Draghi besluit om op dezelfde toer te gaan als de Amerikaanse tegenhanger, de FED.

De FED heeft de geldkraan zo wijd opengezet dat Amerikaanse aandelenkoersen omhooggestuwd worden doordat het geld een bestemming zoekt als er onvoldoende geleend, geïnvesteerd en geconsumeerd wordt.

Danny Geerken is oprichter en managing partner van HEK Value Funds