Het is mooi om ook eens mee te helpen bouwen aan de onderneming van een ander. En het leuke aan startups is dat er aan alle kennis behoefte is en dat er nog lekker veel valkuilen zijn waar de oprichters op aankoersen.

Door Sebastiaan Hooft

Dezelfde avond zat ik nog aan het diner met een principle van een venture capital bedrijf uit New York. Ze zitten in hetzelfde kantoor als Foursquare en hebben de afgelopen drie jaar meer dan honderd investeringen gedaan van tweehonderdduizend dollar in tech startups.

In Nederland bestaan dit soort VC's niet, maar de wereld van startups is wel sterk groeiende. De afgelopen drie maanden zat ik in een snelkookpan met de tien tech startups van Rockstart Accelerator, maar een kilometer verderop zitten er tien net zo gave teams in het programma van Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks: Startup Bootcamp.

Rondom deze programma's zit een vaste groep van zeer enthousiaste mentoren en investeerders. Een zeer inspirerende scene, waar heel veel professionals dag en nacht voor elkaar klaarstaan om mooie bedrijven te bouwen.

Entrepeneur in residence

Het is pas zes maanden geleden dat ik de uitnodiging kreeg om entrepreneur in residence (EIR) te worden bij Rockstart. Ik moest de term zelf ook Googlen, maar als EIR help je de oprichters van de startups met praktisch advies. Daarnaast kijk je ze af en toe ook goed in de ogen en kijkt hoe ze persoonlijk in het programma functioneren.

Aangezien Rockstart zelf ook nog een startup is, had ik het team van de accelerator zelf er ook bij. Het is de typische functie van een ondernemer 'in between businesses'.

Aanrader

Voor iedereen die overweegt om eens tijd te steken in startende ondernemers kan ik het na deze ervaring alleen maar aanraden. Als ondernemer ben je voornamelijk gericht op het succes van je eigen onderneming. Dat maakt je wel eens eenzaam.

Maar als je intrinsieke waarde is dat je graag bedrijven bouwt, dan is het mooi om ook eens te helpen bouwen aan de onderneming van een ander. Het verruimt je blikveld. Het leukste van startups is dat er aan alle kennis behoefte is en dat er nog lekker veel valkuilen zijn waar de oprichters op aan koersen.

Demo Day

Het diner van vrijdag was na afloop van demo day - samen met de oprichters van een tech-startup. Op deze dag presenteerde de tien teams hun ideeën en plannen aan een groep van 300 investeerders, mentoren en pers.

Het was een enorm succes. De principle (investeerder) was hier voor een korte vakantie, maar nam na alle geruchten rondom demo day toch nog even de tijd om deze helden te spreken. De volgende ontmoeting is in NYC zelf.

Inmiddels is het zomerprogramma van Rockstart gestart. Dat betekent dat wij van snelkookpan gaan naar uitbouwen van de fundamenten die samen met de mentoren in het programma zijn geslagen.

In september gaan we met het hele circus een maand naar Silicon Valley. We houden daar een road show langs techbedrijven, venture capital-bedrijven en inspirerende sprekers.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, strateeg en bestuurder. Hij behoort tot de raad van advies van een aantal sterk groeiende bedrijven en goede doelen.Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.