Minister Verhagens nieuwe verkiezingsstunt: lastenverlichting voor zzp'ers.

Door Sebastiaan Hooft

Minister Verhagen gooit hem er weer eens in: "Lastenverlichting voor ondernemers". Dit keer voor de ZZP'er, want die zit volgens hem niet op het invullen van formulieren te wachten.

Hoe zit dat nu precies met die politici die ons dit soort oneliners brengen? Via Google krijg ik momenteel 68.000 hits op 'lastenverlichting ondernemers', waarbij in de eerste tien hits de politieke partijen CDA, D66 en VVD reeds voorbij komen.

De oudste berichten zijn voor rekening van D66 en VVD, iets voor de vorige Tweedekamer-verkiezingen in juni 2010. De meest recente zijn - dankzij Verhagen - van het CDA.

Volgens mij is de uitspraak van Verhagen namelijk een ordinaire verkiezingsstunt van het CDA. Het aantal ZZP'ers is namelijk ongeveer driekwart miljoen en dat zijn toch behoorlijk wat stemmers die je met zo'n uitspraak rechtstreeks in hun portemonnee aanspreekt.

Twee tientjes

Maar let op. Verhagen zoekt naar een verlaging van minimaal 16 miljoen euro. Met het genoemde aantal eenpitters is dat is ongeveer twee tientjes per ZZP'er per jaar. Nou nou nou, wat een verlaging!

Mijn verzoek aan Verhagen is daarom om met iets spectaculairders te komen dan deze lastenverlaging en zich daarmee echt te onderscheiden van de andere partijen.

Overigens heeft 'stimuleren ondernemerschap' mijn voorkeur boven 'lastenverlichting'. Sterker nog: voor dat eerste heb ik juist wel twee tientjes over.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer. Hij behoort tot de raad van advies van een aantal sterk groeiende bedrijven en goede doelen.Volg hem via Twitter of reageer via Linkedin.