Zzp’ers zijn zo duur! Vaak komt zo’n opmerking van een werknemer, die het uurtarief van een zelfstandige vergelijkt met het uurloon op zijn loonstrookje.

Door Esther Raats-Coster

Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. Een werknemer kost veel meer dan het bedrag dat hij op zijn rekening gestort krijgt.

Hij krijgt namelijk ook vakantiegeld (8 procent), een eindejaarstoeslag, reiskostenvergoeding, pensioenopbouw, sociale verzekeringen, doorbetaling bij vakantie, ziekte, doktersbezoek, betaalde opleidingen (in de tijd van de baas), een telefoon, laptop, misschien een auto van de zaak. Zijn uurloon ligt dus in de praktijk veel hoger.

Laten we nu een zelfstandige nemen. Peter, projectmanager, hanteert een uurtarief van 85 euro. Daarvan betaalt hij belastingen, opleidingen en investeert hij in zijn bedrijf. Hij werkt gemiddeld 9 maanden per jaar. Van de uren die hij werkt is 80 procent facturabel.

Hij spaart voor zijn pensioen, heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En hij moet nog reserveren voor de 3 maanden (of misschien wel meer) waarin dat hij geen opdracht heeft, maar waarin zijn hypotheek of huur natuurlijk wel gewoon doorloopt. Uiteraard wordt hij in zijn vakantie niet doorbetaald en bij ziekte ook niet.

Gemiddeld

Een vreemd voorbeeld? Nee, Peter is heel gemiddeld. Zijn onderneming levert hem iets meer dan een modaal inkomen op. Maar in de beeldvorming wordt hij weggezet als grootverdiener. Het verschil tussen uurtarief en uurloon kan daarom niet vaak genoeg worden uitgelegd.

Als vuistregel kun je stellen dat het uurtarief van een zelfstandige tussen de 2,5 en 4 keer zo hoog moet zijn als het bruto uurloon van een werknemer om een vergelijkbaar inkomen te verwerven.

Natuurlijk zullen er onder de zzp’ers ook mensen zitten met een zeer hoog uurloon. Maar driekwart van de zzp’ers in Nederland verdient minder dan modaal. Zzp’ers zijn daarmee geen graaiers, maar juist de echte hardwerkende Nederlanders.

Esther Raats-Coster is voorzitter van PZO, een onafhankelijke belangenbehartiger voor zzp’ers.