U weet vast wel dat lachen is belangrijk is. Dat een dag niet gelachen, een dag niet geleefd is. En dat mensen die humor in hun optreden en conversatie stoppen plezierig zijn om mee om te gaan. Maar wat doet er nu zelf mee? Benut u humor bewust? Of wil het maar niet lukken om af en toe leuk te zijn? Ik heb met u te doen!

Door Rob Wagenaar

Zeker, de tijden zijn er niet naar. Maar dat zijn de tijden bijna nooit. De uitdaging om het Griekse equivalent van Henk en Ingrid op te voeren was groot. Maar ik kies - op uw vrije dag, mag het eens? - voor een wat luchtiger onderwerp.

Alledaagse humor, de lach in het omgaan met de medemens. Het is een thema dat je zelden behandeld ziet. Het lijkt alsof het niet belangrijk is. Maar u en ik weten dat dat niet zo is. Humor, lachen vervult een cruciale rol in de relaties tussen mensen. Ik ga u vertellen waarom. Niet iets om te lachen, maar het maken van humor is dan ook zeer serieus!

Positieve stemming

Het schijnt zo te zijn dat lachen positief inwerkt op onze stemming. Je voelt je gewoon beter, energieker na een bijeenkomst waarin je naar hartenlust hebt kunnen lachen. En wat willen we nu anders dan onze gesprekspartners zich goed laten voelen nadat ze met ons hebben gesproken!

Humor kan voortreffelijk worden ingezet om een slechte boodschap te laten landen. Vooral zwarte humor en humor die jezelf voor gek zet, leent zich daarvoor. Het relativeert, ontspant en laat mensen zaken van een andere kant zien.

Bliksemafleiding

Iemand die een mening erdoor moet krijgen of een onderhandeling voert, doet er verstandig aan humor in te zetten. Als je de lachers op je hand hebt, lijk je meer relaxed, zekerder van je zaak en dus overtuigender.

Het is niet voor niets dat veel succesvolle sprekers een toespraak met een grap beginnen. Vooral een grap over de spreker zelf doet het daarbij goed. Er is aan het begin van een speech altijd spanning, bij de spreker, in de zaal. Een grap werkt als ontlading. Daarna kan je als spreker serieus worden, je zaal is er klaar voor!

Creatief

Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit is geen wetenschappelijke artikel. Persoonlijk ben ik humor steeds bewuster gaan gebruiken naarmate ik ouder werd. Je ontdekt de kracht ervan, gaat genieten van het effect ervan en wordt steeds behendiger in het toepassen.

Het zijn vaak creatieve mensen, die humoristische types. Dat komt omdat humor maken op zichzelf een creatief proces is: je moet de onverwachte kant van dingen zien en een tegendraadse wending kunnen geven die mensen als leuk ervaren.

Humorloze types

De kracht van humor blijkt pas echt bij humorloze lieden. Die zijn vaak niet om te harden zo saai en types zoals ik kunnen daar slecht mee verkeren. Vooral dames zonder humor…… Met humor vind ik ze meteen een stuk interessanter.

Kortom: waardeer en gebruik humor! Ga er bewust mee om als een fijnzinnig wapen in moeilijke omstandigheden. En laat je omgeving ervan genieten!

À propos: Kent u nog een goeie? U krijgt er ook eentje retour!

Rob Wagenaar is organisatieadviseur (deze bijdrage met dank aan collega Marjolijn Bramer) rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl