Beleggers staan terecht in de rij voor Facebook: het bedrijf genereert omzet en maakt winst.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

De mogelijke beursintroductie van Facebook houdt al maanden de gemoederen bezig. Nu het tijdstip van de beursintroductie met rasse schreden naderbij komt, wordt de interesse door zowel (financiële) media als beleggers nog eens extra opgeschroefd.

Afgelopen februari lekte uit dat de in 2004 opgerichte Amerikaanse onderneming via een beursgang ongeveer 5 miljard dollar uit de markt wilde halen. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot maximaal 12 miljard dollar.

Daarmee wordt het de grootste beursgang ooit van een internetbedrijf. Totaal worden er 337 miljoen aandelen op de markt gebracht. Bestaande aandeelhouders verkopen ongeveer 157 miljoen stukken, de overige 180 miljoen worden nieuw geëmitteerd.

Mark Zuckerberg houdt met 57 procent van het stemrecht zelf de touwtjes stevig in handen. De introductieprijs zal komen te liggen tussen 28 en 35 dollar.

Waarde

Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken resulteert er een totale waarde van de onderneming van tussen 95 en 100 miljard dollar. Dat is bijna het dubbele van de waarde die vorig jaar januari aan Facebook werd toegekend toen Goldman Sachs en de Russische investeerder Digital Sky Technologies 500 miljoen dollar over hadden voor een belang van 1 procent.

Eind 2007 kreeg Microsoft nog voor ‘slechts’ 240 miljoen dollar 1,6 procent van de aandelen Facebook in handen. In 2006 was er sprake van een overname van Facebook door Yahoo voor een bedrag van ongeveer één miljard dollar.

Overnames

Andersom laat Facebook de dollars ook kwistig rollen. Zo werden Tagtile, Gowalla en Glancee ingelijfd. Het meest in het oog sprong echter de recente overname van de nog geen twee jaar oude fotobewerkings-app Instagram voor het lieve sommetje van 1 miljard dollar.

Ter vergelijking: in 2006 nam Google voor 1,65 miljard dollar het in 2005 opgerichte YouTube over. Saillant detail is dat een week voor de overname door Facebook er voor Instagram nog een deal ter waarde van 50 miljoen dollar rond kwam. Omgerekend bepaalde dat de waardering voor Instagram op 500 miljoen dollar.

Hyves

De Telegraaf Media Groep zal het succes van Facebook met lede ogen aanzien. In 2010 namen zij voor een bedrag van bijna 44 miljoen euro het sociale netwerk Hyves over. Waar echter het aantal mensen dat gebruik maakt van Facebook dagelijks groeit, ziet de vooral Nederlandse netwerksite het aantal actieve gebruikers alleen maar dalen.

Facebook is met inmiddels 7,3 miljoen accounts in Nederland verreweg het meest populair. Met 900 miljoen gebruikers voert The Social Network wereldwijd eveneens de ranglijsten aan.

Veel beleggers zal eveneens de schrik om het hart slaan. Het World Online debacle staat een aantal van hen nog helder voor de geest.

Voor zover dat niet het geval mocht zijn, kunnen zij daar momenteel door de informatieve documentaireserie ‘Het snelle geld’ van de VPRO fijntjes aan herinnerd worden. Voorafgaand aan de beursgang nam de door potentiële beleggers toegekende waarde aan het bedrijf van Nina Brink bijna exponentieel toe.

Roadshow

Vooruitlopend op de beursintroductie trapte afgelopen week Mark Zuckerberg de roadshow hoogstpersoonlijk af met een ontmoeting met potentiële investeerders in New York. Met honderden tegelijk stonden bankiers en andere geïnteresseerden op hun beurt te wachten om mister Facebook de hand te mogen schudden.

Criticasters wijzen op de vergankelijkheid van sociale netwerksites. Zij benadrukken het feit dat Facebook er slechts één van de mogelijke is en dat gebruikers zo kunnen overstappen van de één naar de ander. Zo werden in het verleden op zo’n grote schaal MySpace-accounts voor Facebook accounts ingewisseld, dat eerstgenoemde werd weggevaagd.

Buffet

Opmerkelijk is dat Warren Buffett, die zich verre houdt van aandelen die met internet te maken hebben, omdat hij alleen wil beleggen in ondernemingen die hij kan begrijpen, zich onlangs positief uitliet over Facebook.

Hij roemde de prestaties van de onderneming, die over 2011 in een omzet van 3,7 miljard dollar en een winst van 668 miljoen dollar resulteerden, en zei wel degelijk de voordelen te zien.

Daar voegde hij aan toe dat we volgens hem niet in een bubbelfase zitten, waarin beleggers zo maar alles kopen wat hen wordt aangeboden.

Groei

Dat ben ik met hem eens. Het bedrijf genereert omzet en maakt winst. De reclame-inkomsten groeien, de gemiddelde tijd die gebruikers besteden op de site eveneens. Dat is aantrekkelijk voor adverteerders.

Vorig jaar sleet Facebook per gebruiker gemiddeld 4,34 dollar aan advertenties. Door de spelletjes die op Facebook gespeeld kunnen worden zal het belang van Facebook Credits als inkomstenbron eveneens toenemen. Hiermee kan de afhankelijkheid van reclame-inkomsten worden gereduceerd.

Europa

Helaas zal het voor Europese beleggers moeilijk worden aandelen toegewezen te krijgen. Gezien de overweldigende belangstelling zal het vooral Amerikaanse aangelegenheid worden.

Door de grote schare beleggers die staat te popelen om in te stappen kan de koers van het aandeel vanaf introductie nog wel eens doorstijgen, al is het tempo waarin, mede door het huidige beurssentiment, moeilijk te voorspellen. Een ding staat vast; de gezichten van de investeerders van het eerste uur die nu cashen zullen in ieder geval stralen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.