Minister Jan-Kees de Jager gaat hypotheekconsumenten beschermen, MKB’ers zoeken het maar lekker zelf uit.

Door Frank Wijn

Consumentenbeschermheer De Jager gaat een wetsvoorstel maken ter bescherming van de consument met een hypotheek. Wat is het probleem? De hypotheekbank stuurt nu twee weken voor de rentevervaldag een nieuw rentevoorstel naar haar klanten.

Het lukt de trage, naieve en onwetende consument niet om in die twee weken (met in de linkerhand een taxatierapport en in de rechterhand een loonstrook) bij de Hypotheker binnen te lopen en met 6 offertes naar buiten te lopen.

Maar twee dagen later zit 'ie bij de notaris en de huisbankier heeft het nakijken. Zo denk ik dan….

Offerte

“Nee, dan de ondernemer”, moet De Jager gedacht hebben. Hij wilde toch zo graag de slimmerik uithangen en snel rijk worden. Dan lukt het die ondernemer makkelijk om in diezelfde twee weken van diezelfde bank een nieuwe bankofferte te krijgen voor zijn werkkapitaal en onroerendgoedfinanciering als de renteherziening van zijn zakelijke huisbankier niet bevalt.

MKB-Nederland heeft dan slechts te maken met interne kwartaal-, halfjaar en jaarcijfers, goedgekeurde jaarrapporten van een registeraccountant, een gecertificeerde prognose tot 2022, binnen- en buitenlands betalingsverkeer, internetbankieren, verpanding aandelen, inventaris, wagenpark en kleinkinderen, hoofdelijke aansprakelijkheid, saldo- en rentecompensatie, vreemde valutafinancieringen, rentederivaten…. enzovoorts enzovoorts.

Dan is twee weken eigenlijk nog best veel tijd, moet de huisbankier van een van mijn klanten gedacht hebben. De renteherzieningsbrief voor 2 januari 2012 was opgesteld op 19 december 2011, maar werd pas bezorgd op 24 december?!

Dat kwam of door de Kerstdrukte, of ze zullen gedacht hebben dat de concurrentie tussen Kerst en Oudjaar geen ADV-dagen op zouden nemen.

Twee maanden

Er is ook goed nieuws voor MKB-Nederland. Wij, ondernemers, hebben daar geen nieuwe wet voor nodig, maar slechts een rode pen. Bij de offerteondertekening zeg je tegen de accountmanager van de bank: “Pak mijn pen en streep die twee weken door en maak daar twee maanden van als je wilt dat ik de offerte teken.

De rentepercentages worden anders wanneer je jezelf niet met de rug tegen de muur laat zetten. Ook dat is een wet(matigheid)… Succes.

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1