Zijn onze politieke leiders alleen maar bezig geweest om hun eigen (partij)imago op te poetsen om zo tijdens nieuwe verkiezingen meer zetels te kunnen halen? Of hebben ze ook daadwerkelijk de intentie gehad om het gat te dichten?

Door Rick van Asperen

Uren, dagen, weken is er op onze kosten in het Catshuis vergaderd. In plaats van ons te leiden naar het licht, werd het dit weekend daar juist donker. Politiek leiders vertrokken, de lichten gingen uit.

Was het gat in onze begroting echt niet te dichten? Of ligt de oorzaak heel ergens anders? Proberen onze politiek leiders soms door geruzie en onderlinge verwijten zelf af te komen van hun lelijkste-jongetje-van-de-klas-syndroom?

Heeft u het televisieprogramma Gepest weleens gezien? Wat blijkt? Mensen die vroeger gepest zijn of moeilijkheden in hun omgeving ervaren, pesten vaak anderen. Ze gebruiken meer dan gemiddeld (verbaal) geweld. Wat heeft u onze politiek leiders de afgelopen periode zeer regelmatig doen? Wat doen ze nu? Zou dit kunnen duiden op? We kunnen er alleen maar naar gissen!

Spiegel

Voordat de heren het Catshuis in gingen om samen in een glazen bol te gaan staren, hadden ze eerst zelf beter in de spiegel kunnen kijken. Niet om hun opgebouwde muur vol ijdelheid te bewonderen. Juist om te kijken naar de persoonlijke angsten en onvervulde behoeften die hier achter schuil gaan.

Als je hier geen contact mee maakt dan komt je ego gemakkelijk in een trip (hallucinatie) terecht. In plaats dat je op de moeilijke momenten gaat staan voor je persoonlijke waarden en vanuit hier de brug slaat naar de ander, verstar je.

Je raakt keer op keer verstrikt in je eigen oude principes en je vernietigende (voor)oordelen over de ander. Uiteraard vertel je de buitenwereld dat het allemaal niet aan jou heeft gelegen. Natuurlijk niet, jij was tenslotte van goede wil.

Sukkel

Zijn we na het mislukken van de onderhandelingen nu reddeloos verloren? Overgeleverd aan de goden? Zijn wij het slachtoffer van te goed betaalde Haagse sukkels die geen leiderschap tonen? Het kind van de rekening? Nee! Als u in dit soort verhaaltjes gelooft, tript uw eigen ego. Laat u bij het koffiezetapparaat niet verleiden tot het (her)bevestigen van dergelijke oordelen.

Nederland staat al eeuwen bekend om haar creativiteit en innovatieve vermogen. Wie is Nederland? Dat zijn u en ik! Het feit dat we momenteel op macro niveau niet het gewenste leiderschap ervaren, wil niet zeggen dat wij zelf geen leiderschap kunnen tonen.

Juist nu zijn creativiteit en innovatief vermogen van essentieel belang. Ik heb de overtuiging dat de gebeurtenissen van de afgelopen weken het signaal zijn dat we het zelf te doen hebben. Zelf en met elkaar!

Oordelen

Stop met oordelen over de gebeurtenissen in het Catshuis. Veroordeel ook uw baas, collega’s en buren niet langer. Deze oordelen zorgen alleen maar voor troebel water in uw brein en staan daarmee uw creativiteit in de weg. Dergelijke oordelen gaan echt niet over ‘die ander’. Zij zijn het signaal dat er iets in u leeft waarvoor u de verantwoordelijkheid nog niet heeft opgepakt.

Neem vervolgens een moment rust zodat het zand weer kan neerdalen en u helder voor de geest krijgt wat u te doen staat. Welk ongebruikt potentieel van uzelf heeft u nog niet aangeboord? Durft u hierop te vertrouwen in plaats dat u zichzelf keer op keer te vertelt dat het onzekere tijden zijn. Wie of wat is hier nu onzeker?

Kompas

Welke keuzes u ook maakt, houd uw oog op het doel en gebruik uw hart als kompas! Graaf geen nieuwe geulen door anderen te veroordelen maar bouw juist bruggen op basis van wederzijdse waarden. Juist degene die u vreemd vindt en nu nog niet begrijpt, kan u helpen aan inzicht in uw eigen blinde vlekken.

Als u vandaag kunt zien wat u gisteren nog niet zag, heeft u morgen gecreëerd wat er vandaag nog niet is. Hier heeft u Den Haag helemaal niet voor nodig! Zoek de oplossingen en mogelijkheden gewoon lekker dicht bij huis op een plek waar niemand anders kan komen.

Rick van Asperen is spreker, trainer en auteur van het boek ‘Egostrippen’, uitgegeven bij uitgeverij Haystack. Volg Rick op twitter.com/egostrippen en egostrippen.nl.