Wij Nederlanders zijn harde werkers. Maar ons overwerk wordt zelden uitbetaald. Met cijfers van het CBS valt uit te rekenen dat we op die manier elk jaar met z’n allen zo’n 6,6 miljard euro mislopen!

Door Bart Flos

Geïntrigeerd? Mooi! Want dit is slechts één van de boeiende verborgen aspecten van werkbederf die ik in Het anti-sleurboek gerust moderne slavernij durf te noemen.

En in deze meester-slaafverhouding mag de medewerker onderhand wel eens in opstand komen. Voor je het weet gaan we ‘normaal’ vinden wat absoluut abnormaal is. We zouden beter moeten weten.

Overbelasting

Nederlanders zijn productiever dan elk ander volk. Ruim een derde van de werknemers werkt meer dan acht uur per dag; de helft neemt zelfs regelmatig werk mee naar huis. Door de economische omstandigheden is de werkdruk nog verder gestegen: minder mensen doen hetzelfde werk.

De werkgever krijgt er zo ‘drie voor de prijs van twee’. De gevolgen zijn pijnlijk: niet minder dan een miljoen Nederlanders heeft volgens het CBS te maken met overbelasting. Vooral in de zorg, het onderwijs en de zakelijke dienstverlening worden werknemers massaal gevloerd.

Sleur

Al dat buffelen leidt tot sleur en ellende. Want voortdurend met je tong op de schoenen lopen om baas, partner, kinderen, familie én vrienden tevreden te houden leidt tot stress én sleur. Ik noem dat sleurstress.

Denk je daarom dat het leven het speciaal op jou gemunt heeft? Vergeet het maar! Het leven is volstrekt onverschillig over jou. Geef je je baas de schuld? Zinloos! Je bent simpelweg vergeten hem voor je karretje te spannen.

Anti-sleur

Ik weiger namelijk om alleen werkgevers de schuld te geven van de hoge werkdruk. Of je nou werknemer of ondernemer bent: wat let je om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en je eigen carrière?

Je hoeft niet per se je baan op te geven, maar het wordt wel tijd om knopen door te hakken. Er zijn tenslotte mogelijkheden genoeg om baanbalen, jobtobben, ellendewentelen en sleurstress te keren. Je moet alleen even doorkrijgen hoe. Anti-sleur is de oplossing.

Catshuis

Laten we dus die verborgen miljarden weer boven water halen en in de juiste zakken stoppen. En dat zijn niet de zakken waar ze nu ieder jaar in blijven hangen.

Stel je voor: als alle werkgevers bereid zijn dat onbetaalde overwerk twee jaar lang aan de staat uit te keren, dan kunnen ze nu subiet allemaal uit het Catshuis tevoorschijn komen. Het Nederlandse werkvolk proeft dan twee glorieuze smaken van anti-sleur: de politieke spelletjes blijft ze bespaard en de knip kan weer van de portemonnee. Voorwaar een heerlijk vooruitzicht!

Bart Flos is klaagcoach, presentator, veranderadviseur en auteur van ‘Het anti-klaagboek’. Deze week verschijnt van hem ‘Het anti-sleurboek’ bij uitgeverij Haystack. Volg Bart op twitter.com/bartflos.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!