We kunnen veel leren van Mark in het Catshuis: als je beleid wilt verkopen, dan moet je het vooral niet over dat beleid hebben. Je moet vooral laten zien dat je er heel erg je best voor doet.

Door Frank van Marwijk

’s Ochtends arriveert premier Mark op de fiets. Waarmee hij zegt: ik ben heel gewoon. Waarop wij denken: wat is hij belangrijk en bijzonder. Tijdens de rookpauze slaat hij vrolijk lachend een arm om een somber kijkende coalitiepartner Geert waarmee hij zegt: ik heb ook begrip voor jou. Waarop wij denken: hij doet zijn best om te voorkomen dat de onderhandelingen mislukken. Mark en onderhandelen, dat is manipuleren voor gevorderden.

De breuk op woensdag was een schoolvoorbeeld van manipulatie waar meer ervaren bestuurders nog een puntje aan zouden kunnen zuigen. Berlusconi, Obama, dat is toch het rijtje waar onze Mark nu ook thuishoort. Wat gebeurde er?

Glimlach

De woensdag begon met een sms’je naar de media van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de onderhandelingen in ‘een moeilijke fase’ waren beland. Enkele uren later werden de onderhandelingen afgebroken. Sleutelvriend Geert moest er een nachtje over slapen, donderdag zou er een knoop worden doorgehakt over wel of niet verder onderhandelen.

Mark fietste op zijn Gazelle naar het Plein in hartje Den Haag om daar gemoedelijk een kopje thee te drinken. Hij weigerde te zeggen wat er met ‘moeilijk’ bedoeld werd. ‘Zoek het maar op in de Dikke Van Dale,’ zei Mark, pertinent maar glimlachend. Wat kunnen wij daar van leren. Ik tel wel vijf lessen.

Geen woord

Met de breuk liet Mark zien dat het hem menens was: Henk en Ingrid werden serieus genomen. Er werd voor hen gevochten. Mark bleef glimlachen, waarmee hij liet zien dat hij het vertrouwen had dat ze er wel uit zouden komen. Hij fietste naar het Plein, de meest publieke locatie in de verre omgeving, waarmee hij liet zien dat hij niet wegliep en nog gezond en ongeschonden aan het strijden was.

Hij dronk thee, waarmee hij liet zien dat hij zijn kracht spaarde: donderdag had hij voldoende energie om fris verder te vechten. Hij sprak nog even heel serieus met een voorbijganger, waarmee hij liet zien dat hij vierkant achter zijn standpunten stond, maar wel oog had voor andermans visie. Tegen journalisten zei hij geen woord over de breuk, waarmee hij liet zien zich aan de afspraak te houden niets te zeggen over de onderhandelingen.

Lichaamstaal

Mark zei niets, maar liet alles zien. Hij liet zien dat je met je lichaamstaal een heel land kunt manipuleren. Natuurlijk kwamen Geert en Maxime donderdagochtend terug, ze zouden de verkiezingen vierkant hebben verloren. Ze waren onzichtbaar.

Van lichaamstaalexpert Frank van Marwijk verscheen bij uitgeverij Haystack ‘Manipuleren kun je leren’ en ‘Manipuleren op het werk’. Volg Frank op Twitter en lichaamstaal.nl.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!