Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks van Startupbootcamp Amsterdam doen verslag van hun ervaringen met techstarters. Innovatie is vloeibaar.

Door Patrick de Zeeuw

"Startupbootcamp for 2 days - The Finals" is net achter de rug - dit is de snelkookpan die een accelerator-programma is in optima forma. Alle 19 deelnemende teams hebben tijdens deze twee dagen hun bedrijf gepitcht aan zo’n zestig Startupbootcamp-mentoren. Tien winnaars stomen nu door naar de accelerator.

De startups werden naar aanleiding van hun presentatie aan de mentoren geconfronteerd met vragen over team setting en ervaring, eerdere successen en mislukkingen, uniciteit, businessmodel, strategische inzichten en positionering. 

Drang

Tegelijk verwachten we dat ze hun authenticiteit en innovatieve drang behouden, ondanks alle actieve ondersteuning, kritiek en adviezen die de tien startups de komende maanden gaan krijgen. Dat zijn namelijk belangrijke waarden waarop ze hun finaleplek uiteindelijk behaald hebben.

Het zijn tevens de waarden waarnaar wij en de grote ondernemingen vandaag de dag naar op zoek zijn. Innovatie is namelijk een vloeibaar iets. Het laat zich niet vatten binnen grote bedrijfsstructuren; een inzicht dat helaas nog te vaak genegeerd wordt.

Vernieuwing

Ik heb in het verleden binnen en buiten de ondernemingen waarvoor ik actief was, regelmatig geconstateerd dat vernieuwing werd gekoppeld aan de ict- of de marketingafdeling die de lopende concernoperatie waarborgt. Er zijn dan veelal directe rapportagelijnen naar het management die hun focus veelal hebben op de operationele bedrijfsvoering.

Dit zorgt vrijwel altijd voor een ongemakkelijke of zelfs onmogelijke situatie voor de mensen die worden verondersteld disruptief te werken. Ze worden geconfronteerd met it-directeuren die veelal een andere “concernagenda” en vaak korte termijndoelstellingen hebben.

Vaak willen ze controle uitoefenen, waarbij innovatie moet passen binnen bestaande systemen en structuren. Daarnaast veroorzaakt innovatie verandering, en verandering betekent onzekerheid. Vanuit de business valt er evenmin veel steun te verwachten, innovatie en disruptie kan je positie of business immers overbodig maken en uiteindelijk zelfs je baan kosten.

Vrijheid

Disruptieve initiatieven moeten dus in vrijheid kunnen bloeien, en hun dynamiek behouden. Dat is vaak moeilijk te realiseren binnen een corporate structuur en wordt zelfs bij bedrijven van meer dan honderd medewerkers al lastig. Dat is ook onderdeel van onze filosofie; startups zelfstandig laten groeien en tegelijk bepalen waar de waarde van het netwerk ligt.

Ook voor de grootzakelijke ondernemers geldt dat samenwerking steeds vaker het credo wordt versus assimilatie. Met betrekking tot innovatie hebben ze immers niet veel keuze meer – ze moeten mee veranderen, en snel.

Waar ze voorheen de middelen en de tijd hadden om te reageren op nieuwe markttrends en spelers, is die tijd er nu niet meer. Dankzij de stand van de technologie en het vervagen van wereldgrenzen kunnen er overnacht concurrenten opstaan en hun plek in de markt opeisen.

Het is dan ook fascinerend om te zien hoe de grootmachten van vandaag in gesprek gaan met starters én naar ze luisteren.

Er is ze alles aan gelegen in een vroegtijdig stadium te ontdekken wat er qua innovatie leeft. Het is voor mij zeer plezierig om te constateren dat we met Startupbootcamp hiervoor een goed vehikel bieden.

Patrick de Zeeuw is mede-initiatiefnemer van het tech accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en medeoprichter van Startupbootcamp Europe.

Zie ook: Starters in de snelkookpan