Hoewel niet altijd succesvol, slaan diverse bedrijven hun slag op de overnamemarkt.

Accountantskantoor KPMG maakte onlangs bekend dat uit eigen onderzoek zou blijken dat grote ondernemingen wereldwijd de hand op de knip houden en nauwelijks in fusies en overnames investeren.

Deze onderzoeksresultaten worden echter door de praktijk gelogenstraft. Een aantal ondernemingen ziet wel degelijk overnamekansen met mogelijke synergie-effecten. Er lijkt zelfs van een stroomversnelling sprake te zijn.

Kinder

Laat ik eens een greep doen uit het aantal aangekondigde fusies en overnames van het afgelopen halfjaar, overigens zonder volledig te zijn.

Zo nam de Amerikaanse eigenaar van pijpleidingen en opslagbedrijven Kinder Morgan voor een bedrag van 21,1 miljard dollar concurrent El Paso, onder andere eigenaar van het grootste gastransportnetwerk in de Verenigde Staten, over.

Als we de schulden van El Paso daar bij optellen komt de overnamesom zelfs uit op 38 miljard dollar. Google, dat gemiddeld elke twee weken wel een klein kraaltje rijgt aan de lange Google ketting, nam voor 12,5 miljard dollar Motorola Mobility over.

ABB

Het zijn niet louter dollarondernemingen die hun slag slaan op de Europese beurzen. Het Zwitserse technologieconcern ABB kwam voor 3,9 miljard dollar in het bezit van het Amerikaanse Thomas & Bett, een producent van onder meer elektronische componenten voor industriële toepassingen en ventilatoren. In eigen land ging het Mexicaanse Mexichem met Wavin aan de haal.

Niet alleen beursgenoteerde ondernemingen fuseren, gaan op overnamepad of worden overgenomen. Zo gaan ingenieursbureaus DHV en Royal Haskoning samen en neemt bouwgroep Dura Vermeer renovatiebedrijf van Ieperen over.

Familiebedrijf Jumbo, onderdeel van de Van Eerd Groep, werd met de overname van 400 C1000 winkels na Albert Heijn in één keer de grootste supermarktketen van Nederland.

Ahold, de moeder van Albert Heijn, kwam zelf in het nieuws door de onverwachte aankoop van Bol.com. Algemeen werd namelijk aangenomen dat Ahold in de race was voor de overname van Hema en/of Wehkamp.

Saab

Niet iedere onderneming of divisie die te koop staat wisselt gegarandeerd van eigenaar. Denk dicht bij huis vooralsnog alleen maar aan Organon, Nedcar en iets verder van huis Saab. Wat langer geleden zette Reed Elsevier na de overname van Choicepoint tevergeefs de divisie Reed Business Information in de etalage.

Wessanen leurt al tijden met de Amerikaanse drankenactiviteiten ABC. BAM is wel succesvol in het verkopen van activiteiten om de balans te versterken. Na het afstoten van het belang in baggeraar Van Oord werd afgelopen week ingenieursbureau Tebodin van de hand gedaan.

Bod

Een overnamebod is overigens nooit per definitie een reden voor succes. Het Britse beveiligingsbedrijf G4S slaagde er onder druk van haar aandeelhouders niet in het Deense schoonmaakbedrijf ISS over te nemen.

Er lag al een bod van 6 miljard euro. De overname van T-Mobile USA door het Amerikaanse telecomconcern AT&T voor het lieve sommetje van 39 miljard dollar strandde eveneens.

Heineken viste vorig jaar achter het net wat betreft de beoogde overname van het Braziliaanse Chincariol. Met een overnamebod op het eveneens Braziliaanse Grupo Petrópolis doet de Nederlandse bierbrouwer een nieuwe poging om de achterstand op Ambev te verkleinen.

UPS

Op moment van schrijven is het bod van UPS van 9 euro per aandeel op TNT Express nog niet verhoogd, hoewel het bestuur van TNT het als onvoldoende van de hand heeft gewezen. Beide partijen blijven echter wel in gesprek. Veel beleggers hopen op vruchtbare gesprekken of zelfs een biedingstrijd.

In beide gevallen zou het wat hen betreft moeten resulteren een hogere prijs. Vandaar dat de koers van het aandeel TNT Express nog steeds boven 9 euro noteert. Dit zien we vaker.

Zo staat de aandelenkoers van overnameprooi Illumina fors hoger dan het bod van 44,5 dollar dat jager Roche heeft gedaan.

Of er in het geval van TNT daadwerkelijk een fors hogere prijs uit de bus zal komen is nog maar de vraag.

Activistische aandeelhouders Jana en Aimco, onder wiens druk de splitsing van TNT Express en PostNL plaatsvond, lijken in ieder geval te denken dat het spel gespeeld is in plaats van op de wagen, gezien het feit dat men het belang tot onder 5 procent heeft afgebouwd.

Overname

Is er te anticiperen op een verwachte overname? Dat heeft in mijn ogen meer met speculeren dan met beleggen te maken. Vaak moet men (heel) lang op een overname wachten, hoe voor de hand liggend de mogelijke overnameprooien soms ook lijken. Zo hebben beleggers in TNT Express over een wel heel lange adem moeten beschikken.

Zij hebben ongeveer 14 jaar geduld moeten hebben voor het daadwerkelijk tot een overnamebod kwam. Daar komt bij dat meest besproken overnamekandidaten ook nog eens niet worden gekocht, omdat de aandelenkoers in veel gevallen al te ver is vooruit gelopen op een mogelijk bod.

Daarom vind ik het de enig juiste weg om, voordat tot een beleggingsbeslissing wordt overgegaan, eerst goed de fundamenten van een onderneming te bestuderen en niet de huid te verkopen voor de beer geschoten is. Een mogelijk (hoger) overnamebod is in mijn ogen niet meer dan een leuke bijkomstigheid.