Jack de Vries en zijn adjudante, Bill Clinton en zijn stagiaire, staatssecretaris Henk Bleker en zijn journaliste... Seks en liefde op het werk: moet kunnen, toch?

Door Ria Harmelink

Deze veelbesproken relaties vormen slechts het topje van de ijsberg, want het barst van de (gewone) mensen die een relatie hebben op het werk – of dat zouden willen. Je kent ze vast wel, en waarschijnlijk ben je zelf ook wel eens verliefd geweest op een collega. Toch?

Niet zo raar natuurlijk, al die relaties op het werk: we brengen meer tijd door op het werk dan thuis. En dankzij de informele verhoudingen op het werk, de borreluren en de heidagen hebben we volop kansen om meer dan goede collega’s te worden.

Daar komt nog eens bij dat we dankzij e-mail, sms, Twitter en WhatsApp in staat zijn om 24/7 innig contact te onderhouden met onze geheime liefde. Tja, dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan wil je die prachtige blauwe ogen van je collega kunnen weerstaan.

Door een relatie te beginnen met een collega zet je echter je baan op het spel. Overplaatsing verzekerd. En als het even tegenzit misschien wel ontslag. Bedankt voor al je jarenlange inzet, maar bij deze toch: toedeloe. Het liefst via de achterdeur. Want lastig hoor, zo’n stelletje op het werk.

Love contract

Zijn werkgevers soms bang dat er tussen de lakens bedrijfsinformatie uitgewisseld wordt? Denken ze dat het werk eronder lijdt? Zijn ze bang dat het een groot Sodom en Gomorra wordt op de werkvloer? Moeten werknemers straks, net als in Amerika, een ‘love contract’ ondertekenen om claims te voorkomen?

Of de angst van werkgevers terecht is of niet, lust en liefde laat zich niet tegenhouden door wetten en regels. Uit onderzoek van Unique blijkt dat 60 procent van de ondervraagde werknemers te maken heeft gehad met een liefdesrelatie op het werk. 62 procent van de verliefde collega’s gaf daaraan toe.

Ook verrassend is onderzoek van MVSingles dat uitwijst dat het aantal singles dat seks heeft op het werk in vier jaar tijd van 6 naar 10 procent is gestegen. Cijfers die er niet om liegen. Als al deze mensen ontslagen worden, wordt het stil op het werk.

Vertel je verhaal

Heb je zelf zoiets meegemaakt? Help mij dan bij het schrijven van mijn nieuwe boek Seks en liefde op het werk. Ik ben op zoek naar verhalen van ervaringsdeskundigen. Vertel mij wat jou is overkomen, en hoe het afliep. Mail mij via info@riaharmelink.nl. Ik zal je verhaal natuurlijk vertrouwelijk behandelen en anoniem weergeven in mijn boek.

Ria Harmelink is journalist en auteur. Ze werkt aan het boek ‘Seks en liefde op het werk’ voor uitgeverij Haystack, waar eerder haar succesvolle boek De baas de baas verscheen.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!