De financiële wereld kent, net als de voetbalwereld, veel betweters die vanaf de zijlijn commentaar leveren. Sommigen waren goed in het spel, zoals Johan Cruijff en Rijkman Groenink, maar kunnen nu beter hun mond houden.

Door Frank Wijn 

Hij was dé 'JC' van de twintigste eeuw. Niet die van het begin van de jaartelling, hoe groot deze Johan zelf ook denkt te zijn. Voetballen kon hij als de beste, daarover geen discussie.

En dat hij daarna een goede trainer werd viel te verwachten. Maar zijn tijd als ondernemer was minder fortuinlijk; hij verloor vele miljoenen guldens als varkensfokker.

Cruijffs laatste huzarenstukje, de 'fluwelen' revolutie, bleek echter niet van fluweel te zijn - het werd een drama. Hij ging aan de slag in de raad van commissarissen, en zou wel even uitleggen hoe het spel gespeeld moest worden. Wat 'JC' echter niet wist (en weet), is dat het runnen van een beursgenoteerd bedrijf geen spel is.

Leuk dat je een goede pass kunt geven over 45 meter, maar commissaris zijn is echter wat anders. Nu de puinhoop compleet is, zowel qua prestaties als bedrijfsmatig, vertrekt Cruijff naar Guadalajara Chivas in Mexico.

Toeval of niet, maar daar hangt 88 procent van de bevolking die andere 'JC' aan, en de club kan alleen maar beter gaan presteren. "Wat hij precies gaat doen, is nog niet bekend", meldt AT5. Geen sterk verhaal.

Groenink

En dan die andere betweter langs de zijlijn. Rijkman Groenink was een goede bankier bij ABN Am(sterdam)ro(tterdam, zoals Johan Cruijff een goed voetballer was bij zowel Ajax als Feyenoord: ambitieus, doelgericht en brutaal.

Groeninks rol bij de fusiebank ABN Amro werd die van voorzitter van de raad van bestuur. Leuk dat je dan een bankier in hart en nieren bent, maar voorzitter zijn van de raad van bestuur is echt wat anders.

Toen hij uiteindelijk het signaal aan de markt gaf dat ABN Amro in de etalage stond waren de rapen gaar. Dé Bank werd dé speelbal van de markt met het bekende drama (voor de belastingbetalers) tot gevolg. Daarna, in 2007, was hij 'er weg van'. Wat hij precies gaat doen, is nog niet bekend. Wederom geen sterk verhaal.

Toezicht

Vorige week was hij te gast in het programma College Tour (vanaf 40:10). Daar gaf Groenink aan beschikbaar te zijn voor een toezichthoudende functie in de financiële wereld. Als iemand deze bankencrisis kan keren, dan is het Groenink. Hij is daar uitermate geschikt voor. Voorkomen is immers beter dan verzekeren.

En de passende bankenkreet voor de verlosser Cruijff zou kunnen zijn: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Gelukkig maar!

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1