Fraudeurs zijn bijna altijd vriendelijke, aantrekkelijke personen met een vlotte babbel. En ze voelen jouw zwakke plekken feilloos aan, schrijft finance-specialist Erica Verdegaal.

Door Erica Verdegaal

In 1920 bood het Amerikaanse bedrijf Securities Exchange Compagny (SEC) van Charles Ponzi een ‘geweldige’ belegging: obligaties die al na 45 dagen 50 procent rente uitkeerden! Tienduizenden Amerikanen verdrongen zich rond deze buitenkans.

Op het hoogtepunt van Ponzi’s populariteit hadden maar liefst 40.000 mensen zo’n 15 miljoen dollar in de wonderinvestering gestoken. En dat in 1920! Toen een brood nog maar een dubbeltje kostte. Maar ondertussen investeerde Ponzi stiekem niks.

De beloofde rente betaalde hij uit de nieuw ingelegde bedragen. In 1921 stortte het kaartenhuis ineen. Talloze mensen verloren geld en Ponzi belandde een paar jaar achter de tralies.

Overtreffende trap

Het duurde bijna negentig jaar - tot 2008 - voordat zwendelkampioen Ponzi werd overtroffen. Dat lukte de Amerikaan Bernard Madoff, eigenaar van Bernard Madoff Investment Securities. Zijn bedrijf beloofde beleggers gegarandeerd tien procent rendement per jaar. En ja hoor, hordes beleggers in de hele wereld, waaronder adviseurs en banken, stonken erin.

Net als Ponzi betaalde Madoff de rendementen uit de nieuwe inleg. In 2008 liep hij tegen de lamp. Zijn klanten verloren in totaal 65 miljard dollar (46 miljard euro). Nederlandse beleggers gingen voor honderden miljoenen euro’s het schip in. In 2009 werd Madoff veroordeeld tot 150 jaar cel.

Tsjechië

Ook ons land kent zijn beleggingszwendels. 'Zakenman' René van den Berg haalde tot 2005 zo’n 85 miljoen euro op voor niet bestaande beleggingen in Tsjechië. Gedupeerden strijden nog altijd voor schadevergoeding.

In 2007 wierf de verzonnen firma Hooghuys en Versteeghe 700 beleggers voor het luxe, maar eveneens verzonnen, vakantieoord Golden Sun Resorts (GSR) aan de Turkse kust.

De beleggers verloren samen tientallen miljoenen euro’s. Datzelfde jaar wist nep-vastgoedinvestering Royal Dubai ruim 200 beleggers te interesseren voor niet-bestaande villa’s en kantoorpanden in Dubai. De opgehaalde 20 miljoen euro is grotendeels zoek.

Vlotte babbel

Dat zal jou nooit gebeuren, toch? Zeg dat nooit. Fraudeurs zijn per definitie vriendelijke, aantrekkelijke personen met een vlotte babbel, die jouw zwakke plekken feilloos aanvoelen. Loop dus altijd hard weg van royale, meelevende en/of duur geklede meneren en mevrouwen die je warm praten voor een investering.

Wees zelfs terughoudend met geld uitlenen aan familie met een officiële getekende overeenkomst. De rechter kan weliswaar bepalen dat de schuldenaar moet terugbetalen, maar heeft hij geen geld meer, dan kun jij dat vonnis hooguit ingelijst boven je bed hangen.

Alarm

Raak altijd gealarmeerd als je 'een uniek aanbod' krijgt wat je aan niemand mag doorvertellen. Iemand die zo'n fantastische deal heeft, gaat jou er heus niet bijhalen om gratis mee te profiteren. Laat je verder nooit dwingen om à la minute te beslissen. Dat is een bekende oplichterstruc, die veel slachtoffers maakt.

En hou het simpel. Denk nooit rijk te kunnen worden van buitenlands vastgoed, olie, diamanten, teakbomen of wijn, zonder dat je verstand hebt van vastgoed, olie, diamanten, teakbomen of wijn.

Laat je tot slot nooit gek maken door aanbiedingen met geweldige, gegarandeerde rendementen. Gouden bergen bestaan slechts in je dromen. Trouwens, als een belegging echt zo winstgevend was, leende de aanbieder toch liever bij de bank en verdiende alles zelf?

Bijblijven in geldzaken? Klik hier voor mijn gratis nieuwsbrief. En volg me opTwitter!

Erica Verdegaal is econoom en personal finance journalist/columnist. Haar artikelen zijn te lezen op Ericaverdegaal.nl. Ze is te volgen op Twitter.com/ericaverdegaal.