Het gedijen op onzekerheid zal een bedrijfscredo worden, betoogt bedrijfscoach Anil Joshi.

Door Anil Joshi

Onzekerheid zal binnenkort niet meer worden gezien als een bron van verlamming of vertraging, maar als een bron van mogelijkheden. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Als er tijdens 2010 en 2011 enige vertrouwen is opgebouwd, dan werd dat weer teniet gedaan aan het begin van 2012. Ja, er zijn ook positieve berichten, maar helaas krijgen de negatieve berichten meer aandacht. U weet vast wat ik bedoel.

We zullen worden geconfronteerd met golven van onzekerheid die gevolgen zullen hebben voor ieder van ons. Hoe gaan we hier mee om?

In het bedrijfsleven betekent dit dat we om moeten leren gaan met regelmatig terugkerende reorganisaties, kortere productieschema's, onvoorspelbare markten, minder interne middelen, toenemende verantwoordelijkheden en bliksemsnel reageren op crisissituaties. Vooruitblijven en winnen is belangrijk.

Buzzword

Onzekerheid zal een 'buzzword' met een positieve betekenis moeten worden, waarbij professionals continu op zoek zijn naar de mogelijkheden die geboden wordendoor onverwachte veranderingen, trendbreuken, reorganisaties en zelfs het gebrek aan een samenhangende visie van hun organisatie.

Of het nu voor het bedrijf is of voor jezelf, benut het moment en wacht niet, aangezien er altijd iemand anders klaar staat om de kans te grijpen. Ga rond in je organisatie en stel de vraag "is er hier nog onzekerheid die we kunnen aanpakken? Mooi, laten we dat nu samen doen."

Gedreven

Als je iemand bent die gedreven wordt door kansen (kom op, je mag hier 'ja' op zeggen) dan weet je dat onzekerheid een hoop mogelijkheden biedt voor diegenen die vooruit denderen terwijl anderen stilstaan.

Als jij een professional bent die kan inspireren en iets in gang kan zetten tijdens onzekere tijden, dan ben je van onschatbare waarde.

Het leren gedijen op de kansen die uit onzekerheid opstijgen is cruciaal. Als het bedrijf slecht presteert dan straalt dit ook uit naar de individuen binnen dat bedrijf.

Uiteraard kan er sprake zijn van vingerwijzen. Raak niet gevangen in dit spel. Maak er een nieuw spel van om mogelijkheden te leren zien. Succes vergroot niet alleen het zelfvertrouwen, maar maakt ook de sport van het spotten van onzekerheid leuk en zelfs inspirerend.

Dus wat kunnen we doen om te gedijen op onzekerheid? De volgende punten (geen hogere wiskunde) zouden je hierbij kunnen helpen:
- Wees opportunistisch (zoek en identificeer)
- Wees aansprekend (maak plannen met anderen samen)
- Wees snel (toon vooruitgang)
- Wees gepassioneerd (aanlokkelijke samenwerking)
- Wees communicatief (leef het, en laat dit zien)

Maak van onzekerheid een positief buzzword. Ook al doe je dit niet; doe alles wat je doet met intensiteit!

Anil Joshi, is spreker, dagvoorzitter, trainer en coach. Hij ondersteunt individuen, teams en organisaties bij uitdagingen rondom strategie, leiderschap en verandermanagement, in 25 landen. Youtube | LinkedIn