De grootste auto-ondernemer van Nederland zou nooit in een Maserati of Bentley gaan rijden. En u evenmin.

Door Erwin Wijman

Nou ja, een Bentley Continental zou nog wel kunnen, voor één dagje. Vertelt CEO Henk van der Kwast van Stern Groep (2300 werknemers, 1 miljard euro jaaromzet) tegen de Volkskrant. Voor de rest rijdt hij ‘zakelijk’ (lees: Audi A6) en heel soms in een oldtimer-Mercedes.

Van der Kwast kwam in het nieuws omdat zijn Stern, ’s lands enige beursgenoteerde autoconcern, het failliete Hessing had willen kopen. Als Louwman hem niet had afgetroefd was Stern nu importeur van Bentley, Maserati, Rolls-Royce, Lamborghini en Bugatti. De duurste automerken die te koop zijn, zoals iedereen weet. Wie in zo’n auto rijdt, moet ‘m dus passen en dat is slechts weinigen gegeven.

Yab Yum

Een typische Quote 500-ondernemer als Michel Perridon van Trust kan een Bugatti Veyron van krap 2 miljoen euro hebben. Vastgoedhandelaar en nieuwe Yab Yum-eigenaar Chris Kraypoel, tja, die man ís zijn Aston Martin. Net als Bram Moszkowicz. Maar net als Ferrari’s en Lambo’s missen dergelijke bolides ten enenmale boardroom credibility. En 99 procent van de Nederlanders wil er niet mee op straat gezien worden.

Dat is ook precies de reden waarom Hessing failliet ging. Nee, niet omdat er te weinig poeners en patsers de glazen Hessing-showroom langs de A2 bij Utrecht binnen liepen. De ondergang van Hessing zat ’m in iets anders: het mislukken van de vastgoeddroom van eigenaar Frits Hessing. Dat was Park Bloeyendael in De Bilt, een bewaakte woonwijk met villa’s van 1 tot 1,5 miljoen euro en appartementen van 1,5 tot 4 miljoen euro.

Ballotage

Maar dat überchique Park Bloeyendael kwam maar niet van de grond. Er kwamen geen kopers. Waarom niet? Dat zie je in de glossy brochure van Bloeyendael. De artist’s impressions van villa’s en wit betegelde parkeergarages onder de appartementen staan vol met Lamborghini’s, Maserati’s en Aston Martins.

Nergens een Ford of Volvo te bekennen, in die hele gated community niet. Alleen van die dure Hessing-auto’s. Strenge ballotage? Nee, eenzijdige ballotage. Wie geen vastgoedbaron of Yab Yum-ganger is, wordt afgeschrikt door de voorbeeldauto’s in de brochure.

Gewone BMW-, Volvo- of Audi-welstandigen denken: niks voor mij. Die willen nu eenmaal niet een buurman die het over zijn ‘Filla met Verrari’ heeft. Die willen best een Palladio-villa maar niet in een Lamborghini-ghetto.

Erwin Wijman is journalist, schrijver en spreker. Zijn boek ‘Wat je rijdt ben jezelf’ verscheen bij uitgeverij Haystack. Erwin is te volgen via watjerijdtbenjezelf.tumblr.com en Twitter.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!