Voor de startup-accelerator Rockstart leer ik startende ondernemers hoe je op een slimme manier snel kunt groeien. Maar hoe hou je dit eigenlijk op een gezonde manier vol?

Door Sebastiaan Hooft

Trendwatcher Vincent Everts tipte mij onlangs via Twitter om de trailer van Fat, Sick & Nearly Dead te kijken, een documentaire over de Australische ondernemer Joe Cross die zestig dagen door Amerika reist om daar te praten over gezond eten.

Hij had ernstig overgewicht en een auto-immuunziekte maar in die twee maanden zie je hem, tussen de interviews door, slanker, fitter en vooral energieker worden.

Een beeld van herkenning en niet alleen bij mijzelf. Als ondernemer wist ik mijn onderneming wel in de Fast 50 te krijgen, maar mijn gezondheid was toen ik anderhalf jaar geleden mijn bedrijf verkocht zo rond de Minus 50.

Fit

Gedreven door een trailer van de documentaire ben ik zelf ook gaan juicen. Auke van Tarwegraskoning leverde mij een slowjuicer en iedere week via de post een baal tarwegras - het meest gezonde dat je kunt persen.

Na een verschrikkelijke periode van een paar dagen detoxen merkte ik opeens het verschil. Ik ben nu fysiek fitter, mijn chronische vermoeidheid voelt minder moe aan en ik ben mentaal scherper.

De documentair van Cross is overigens niet in Nederland te koop, maar ik probeer Joe Cross’ onderneming naar Nederland te helpen. Op mijn excuusmailtje – sorry voor het illegale downloaden – reageerde Joe sympathiek: "Thanks, mate! Very happy for you to watch it in an illegal way if it helped you change your life."

Starters

Ondertussen ben ik betrokken geraakt bij Rockstart, een platform voor startende ondernemers. Vanaf maart gaat Rockstart met 99 mentoren 10 startups 100 dagen begeleiden. Klap op de vuurpijl is een roadshow van 25 dagen door Silicon Valley. Ik geef pro bono mijn medewerking en ben hun entrepreneur in residence.

Ja, mijn vocabulaire is de laatste tijd met wat hippe woorden uitgebreid, maar het komt er op neer dat ik de ondernemers persoonlijk ga ondersteunen. Tarwegraskoning Auke was op zijn beurt weer zo enthousiast over mijn persoonlijke verhaal, dat hij spontaan aanbood om de startende Rockstart-ondernemers te voorzien van een dagelijkse portie vers sap.

Pizza

De doelstelling van mijn betrokkenheid bij Rockstart gaat dan ook worden om de ondernemers achter de tien startups niet alleen te leren hoe je slim snel kunt groeien, maar ook hoe je dit persoonlijk volhoudt.

Niet, zoals ik vroeger heb gedaan, op koffie en pizza maar meer volgens het huidige tijdsbeeld: biologisch, duurzaam en vooral gezond. Eind maart gaan wij van start, juicet u met ons mee?

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, strategist en bestuurder. Hij behoort tot de raad van advies van een aantal sterk groeiende bedrijven en goede doelen.Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.