Bankiers en politici. Een eeuwenoud huwelijk, maar het bruidspaar vertoont zich zelden in het openbaar. Is dit A. Schimmig. B. Geheim. C. Normaal of D. Een gedachtespinsel?

Door Frank Wijn

Of in andere termen: wat hebben de huidige bankencrisis, het Griekse debacle, de Italiaanse misère, een Amerikaanse Minister van Financiën en de bemoeienissen van de ECB met elkaar gemeen? De invloed van zakenbank Goldman Sachs!

Complottheorie of werkelijkheid? Geen idee, maar kijk naar deze uitzending van Brandpunt, en lees daarna even mee.

Henry Paulson was ruim 21 jaar in dienst van Goldman Sachs en uiteindelijk CEO van deze zakenbank. Als Minister van Financien USA (2006-2009) hielp hij de belangrijkste concurrent (Lehman Brothers) van zijn oud-werkgever niet, waarop Lehman Brothers failliet ging. De reddingsboei werd enkele dagen later wél geworpen naar Morgan Stanley én…….. uiteraard Goldman Sachs.

Mario Draghi, huidig president van de Europese Centrale Bank, was in de periode 2002-2005 vicevoorzitter van Goldman Sachs International voor Europa. Hij was onder andere belast met ‘soevereine landen’.

De afdeling die vlak voor zijn komst Griekenland nog had geholpen met het vervalsen van de boekhouding over de staatsschuld met behulp van Credit Default Swaps. De Griekse bedenkster (Antigone Loudiadis) van deze ingenieuze financiële producten was al jaren in dienst van Goldman Sachs.

Mario Monti, huidig premier en Minister van Economie en Financiën van Italie, was vanaf 2005 internationaal adviseur van Goldman Sachs tot aan zijn benoeming tot leider van de Italiaanse regering.

Volgens de zakenbank was het zijn taak om advies uit te brengen over Europese aangelegenheden en op grote dossiers op het gebied van internationaal overheidsbeleid. Mario Monti had de opdracht door te dringen tot het centrum van de Europese macht om daar de belangen van Goldman Sachs te behartigen.

Lucas Papademos was vicepresident van de Europese Centrale Bank van 2002 tot 2010 en is sinds november 2011 premier van Griekenland. Van 1994 tot 2002 was hij echter gouverneur van de Griekse centrale bank.

In die functie heeft hij een onopgehelderde rol gespeeld in de operatie waarbij de overheidsboekhouding met medewerking van Goldman Sachs werd vervalst. Daarnaast blijkt de beheerder van de Griekse staatsschuld Petros Christodoulos een voormalig trader van Goldman Sachs in Londen te zijn.

En bij de redding van Ierland was Peter Sutherland (beheerder van Goldman Sachs International) achter de schermen zeer betrokken.

Samenvattend: Een oud-vennoot van Goldman Sachs leidt de ECB, een vroegere adviseur van deze zakenbank staat nu aan het hoofd van de Italiaanse regering en een naaste medewerker van die bank is nu aan de macht in Griekenland.

Toeval? Oordeelt u vooral zelf! Ik heb mijn mening al gevormd…..

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1