Krijgt u een memo met de boodschap dat het management de werkomstandigheden gaat verbeteren? Ga dan maar vast solliciteren.

Door Bert Overbeek

Waar gebeurd. De directeuren van een fabriek vroegen aan hun medewerkers om nou eens precies in kaart te brengen wat ze deden. Ze vertelden erbij dat het de bedoeling was om het de medewerkers na een reorganisatie makkelijker te maken. Het werk zou rustiger gedaan kunnen worden, en dat zou meer werkplezier opleveren.

Maar zo was het niet besproken door het managementteam. Ik weet het, want ik was er zelf bij. Het ging ze om een kostenbesparing. De teamleden, niet gehinderd door enige kennis van het uitvoerende proces, bespraken met elkaar hoe het werk met minder mensen gedaan zou kunnen worden. Ze hadden de indruk dat er een paar liepen te niksen.

Geen activiteit

"Ik zie soms geen activiteit", zei een van de managers. Dat klopte, en dat was ook de bedoeling. De productielijn was zo ingericht dat er af en toe een korte pauze viel. Dat was handig om pieken en dalen in het complexe logistieke proces op te vangen.

De medewerkers waren niet achterlijk. Ze hadden direct door dat er kostenbesparingen op de rol stonden. Maar het werk kon niet met minder mensen worden gedaan, ze zaten al aan een minimum, vond ook hun teamleider. De teamleider kreeg op zijn kop toen hij de managers waarschuwde.

Om te snijden

De werkzaamheden van de medewerkers werden in kaart gebracht. Het leidde tot twee ontslagen, maar niet tot een plezieriger werksfeer. Sterker nog: de sfeer werd om te snijden.

In alle uitingen noemt het bedrijf zich ‘betrouwbaar en transparant’. Maar dat geldt kennelijk niet voor het management.

Bert Overbeek is trainer, coach en mediator. Eind vorig jaar verscheen van hem ‘Voer voor jonge bazen’ bij uitgeverij Haystack. Volg Bert op www.twitter.com/goeroetweets en www.jongebazen.nl.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!