De VS lijken zichzelf opnieuw uit te vinden, maar wel tegen een zeer hoge prijs.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

In de Verenigde Staten ging men het eerste weekend in de aanloop naar de kerst goed van start. Op Black Friday gingen 152 miljoen mensen daadwerkelijk naar de winkel dan wel online op koopjesjacht.

De eerste dag na Thanksgiving leverde met een toename van 6,6 procent een omzet op van 11,4 miljard dollar, het hoogste niveau ooit. De eerste drie dagen van het traditionele Amerikaanse shopping season leverden 226 miljoen winkelende Amerikanen op die totaal voor 52,4 miljard dollar spendeerden.

Kritisch

Hoe reikhalzend er ook naar deze cijfers werd uitgekeken, toch moet er ook weer niet te veel waarde aan worden gehecht. Een kritische kanttekening is wel op zijn plaats, hoe mooi het op het eerste gezicht ook lijkt dat de Amerikaanse consument met een gemiddeld uitgegeven bedrag van 400 dollar zo diep in de buidel heeft getast. D

iezelfde consument neemt immers voor een groot gedeelte de economische gang van zaken voor zijn rekening.

Natuurlijk is het fantastisch dat Amerikanen op grote schaal eropuit getrokken zijn en het geld hebben laten rollen. De kortingen waren er echter ook naar. Zo kon Toys R Us melden dat Black Friday dan wel de hoogste dagomzet van het jaar had opgeleverd, maar dat het tevens de minst winstgevende was.

Sparen

De aftrap van het Amerikaanse koopseizoen strookt niet met het beeld van de afgelopen maanden. De trend van de Verenigde Staten die aan het ‘deleveragen’ zijn, geldt nog steeds en gaat veel harder dan hier in Europa. De Amerikaanse spaarquote stijgt met rasse schreden. Men spaart meer en geeft minder uit.

Wellicht heeft men dat voor deze laatste maand gedaan, maar ik denk dat het een meer structureel verschijnsel is. Op korte termijn remt dat wellicht de groei van de Amerikaanse economie.

Het meest recente groeicijfer van een naar beneden bijgestelde 2 procent houdt niet over, maar nog steeds aanzienlijk hoger is dan dat van Europa. Op lange termijn kan het nog eens een extra impuls geven aan de economische ontwikkeling.

Prijs

De Verenigde Staten zijn bezig met een grootschalige herstructurering en lijken zichzelf opnieuw uit te vinden, echter wel tegen een zeer hoge prijs. Inmiddels leven er immers ongeveer 45 miljoen Amerikanen onder de armoedegrens.

Maar, er zijn ontwikkelingen die tot op heden nog niet veel aandacht hebben gekregen en alleen lijken door te dringen tot de geïnformeerden en positivo’s.

Het lange termijnbeeld wordt, zoals ik ernaar kijk, gunstiger. De Amerikaanse economie staat er veel minder slecht voor dan menigeen ons wil doen laten vermoeden. Dat blijkt ook uit de Amerikaanse beurzen die het dit jaar relatief gezien goed hebben gedaan. De Verenigde Staten worden steeds minder afhankelijk van de import van olie en gas.

Energie

Door nieuwe boortechnieken en schaliegas kan men steeds meer in de eigen behoefte voorzien. Over enkele jaren hoeft er waarschijnlijk alleen nog energie te worden geïmporteerd uit Canada en Mexico. Dat heeft enorme gevolgen voor de wereldeconomie.

Ondanks de grote Amerikaanse overheidsschuld en de tevergeefse pogingen een supercommissie van Republikeinen en Democraten met bezuinigingsvoorstellen te laten komen, doen beleggers en volgens mij goed aan om hun (lange termijn) blik meer en meer op de Verenigde Staten te richten.

Vergeet niet dat het land er naar de oorlog met Vietnam minimaal net zo slecht voor stond en kijk vervolgens naar de periode van economische groei die daarop volgde.

Verdienen

Het lijkt wel of veelal de verdiencapaciteit van een aantal landen wordt onderschat. Kort door de bocht komt het erop neer dat niet de schuld het probleem is, maar de capaciteit van een land om aan de rente- en aflossingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen. En dat laatste speelt zeker niet.

Het hoeft dan ook helemaal niet zo zeker te zijn dat China het stokje gaat overnemen van de Amerikanen. De Verenigde Staten zouden met hun gunstigere bevolkingsopbouw nog wel eens lange tijd de sterkste economie kunnen blijven.

Terwijl wij druk zijn met Sinterklaas is het goed dat aan de andere kant van de oceaan Thanksgiving aan die positievere beeldvorming heeft kunnen bijdragen, waarvoor mijn dank.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.