Nu de Europese problemen onoplosbaar lijken, steekt Amerika daar plots heel gunstig bij af.

Door: Fred Huibers

Europese autoriteiten lijken steeds maar een stap op de markten achter te lopen. Steeds weer lijken de zogeheten bazooka's niet meer dan een waterpistool als de financiële markten enkele dagen na de aankondiging van het zoveelste mega herstel-plan de rente die de zwakste Eurolanden moeten betalen met sprongen boven de magische grens van zeven procent stuwt.

Europese politici zijn inmiddels zover dat ze de verwachte solidariteit openlijk uit het raam gooien. Bovendien uiten zij steeds vaker en feller hun frustraties over de moties van wantrouwen die de financiële markten uitspreken. Het resultaat is dat het Euroblok zoals dat nu bestaat geen lang leven meer beschoren is.

Solidariteit

Terwijl er openlijk over "de luie Grieken" gefulmineerd wordt terwijl de Grieken spotprenten van Angela Merkel in uniform van 1940-1945 ophangen, is de solidariteit in de Verenigde Staten van Amerika - ondanks het feit dat staten als California en Florida het ook bond gemaakt hebben - vanzelfsprekend geen onderwerp van discussie.

Het geruzie over het oplossen van het begrotingstekort wordt, in aanloop naar de verkiezingen, dankbaar misbruikt om stemmen te trekken. Deze opportunische stemmingmakerij is inmiddels over het hoogtepunt heen.

Huizenmarkt

Veel belangrijker voor het oplossen van de economische problemen van Amerika is het herstel van de huizenmarkt. De huizenprijzen zijn door de economische crisis gemiddeld met ongeveer 30 procent gezakt.

Dit komt vooral door de huizenvoorraad die is opgelopen als gevolg van gedwongen executie verkopen. Die voorraad is aan het slinken. Nu staan 3,5 miljoen huizen om die reden te koop en in 2009 was dit nog 4,5 miljoen.

Een deel van de huizenmarkt is echter gezond: de huurmarkt. Daar stijgen de huren ondanks de problemen en is de leegstand landelijk gezien geen probleem. Steeds meer huurders overwegen om te kopen in plaats van huren omdat de ratio van huurkosten ten opzichte van de kosten van eigendom ten gunste van kopen uitvallen.

Wat zeker helpt zijn ultra-lage huizenprijzen en hypotheekrente ten opzichte van besteedbaar inkomen.

Obama

Een herstel in de huizenmarkt is van sleutelbelang voor de herverkiezing van Obama. Een herstel in de huizenprijzen leidt tot een herstel in consumentenvertrouwen, werkgelegenheid (de bouw is arbeidsintensief en neemt nu al per saldo meer mensen in dienst) en, last but not least, helpt de bankensector om meer uit te lenen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Obama alles uit de kast haalt om het herstel van de huizenmarkt een handje te helpen.

Fred Huibers is partner bij HEK Value Funds