Een adviseur ziet weleens iets over het hoofd. Een 'second opinion' kan nieuw licht werpen op de onderneming.  

Door Arjan Thomassen

Als ondernemer beleeft u er plezier aan bezig te zijn met datgene waarin u goed bent: ondernemen. U zit niet te wachten op de administratieve rompslomp die nu eenmaal onvermijdelijk gepaard gaat met het ondernemen.

Veel ondernemers hebben die administratieve rompslomp dan ook uitbesteed aan hun administrateur, boekhouder, accountant of belastingadviseur. En vaak gaat het dan om een langdurige relatie. Immers, aan wisselende contacten heeft u weinig behoefte.

Zo bent u al jarenlang gelukkig getrouwd (of heeft u dezelfde partner of minna(a)r(es)) , gaat u al jarenlang naar dezelfde huis- en tandarts en is uw relatie met uw bankier ook al redelijk bedolven onder het stof (hoewel deze gezien de huidige ontwikkelingen wel eens recentelijk afgestoft zou kunnen zijn). Helemaal niets mis mee, laat dat duidelijk zijn.

Bar

Maar, staande aan de bar en genietend van een pilsje en een goed gesprek met een mede-ondernemer, komen er vaak (fiscale) zaken aan bod waarvan u denkt “waarom maak ik daar geen gebruik van”? Denkt mijn adviseur daar niet aan of weet hij het gewoon niet? Of gaat het dan echt om een broodje aap-verhaal?

Dit is dan een mooi moment om een andere adviseur eens te vragen om met een nuchtere en heldere blik, niet gehinderd door uw voorgeschiedenis, eens naar uw bedrijf te laten kijken.

Dus absoluut niet bedoeld om uw huidige adviseur van de troon te stoten, maar gewoon om eens te laten beoordelen of er niet meer voordeel uit te halen valt. Een second opinion derhalve.

Chechlist

Doorgaans beoordeelt en analyseert een ‘verse’ adviseur de onderneming aan de hand van een aantal checklisten. Deze zijn er in vele soorten en maten en omvatten alle relevante deelgebieden van de financiën van een onderneming.

Richt ik de pijlen op mijn vakgebied dan kunnen we onder andere inzoomen op: vennootschapsbelasting, loonbelasting, omzetbelasting, inkomstenbelasting, schenkings- en successieplanning (estate planning), fiscale aspecten eenmanszaak of BV, de positie van de directeur groot aandeelhouder.

Mijn ervaring is dat er altijd zaken naar voren komen waaraan uw huidige adviseur niet gedacht heeft, of die hij, door zijn opgelopen ‘bedrijfsblindheid’, over het hoofd heeft gezien. ‘Nothing on the hand’ zouden de Engelsen zeggen: uw huidige adviseur kan dit alsnog implementeren.

Bent u erin geïnteresseerd uw huidige situatie eens te evalueren? Stuur in dat geval uw gegevens naar arjan.thomassen@accredo.nl en ik stuur u vrijblijvend per omgaande een checklist toe.

Arjan Thomassen is belastingadviseur bij Accredo Belastingadviseurs BV te Eindhoven en is daarnaast als parttime universitair docent Belastingrecht verbonden aan Maastricht University. Volg hem ook op Twitter.com/athomassen60