De kwartaalcijfers van Nederlandse grootbanken zijn weer bekend. In de eerste negen maanden van 2011 hebben de banken weer (heel veel) euro’s winst gemaakt en ontslaan ze allemaal personeel.

Door Frank Wijn

Zijn alle banken daarom hetzelfde? Ik denk het wel, maar ze proberen zich toch van elkaar te onderscheiden. De bank die zich het meest wil profileren als “anders” is de Rabobank. Sociaal, dichtbij én Triple A, zo communiceert zijzelf.

Deze sociale insteek blijkt uit de lokale betrokkenheid in haar directe omgeving. Zo participeert de lokale Rabobank in projecten als een zorgboerderij, het lokale museum, een bloemencorso, de restauratie van de kerk, het lokale muziekfestival en doneert zij haar afgeschreven PC’s aan verzorgingstehuizen.

Goodwill

Stuk voor stuk lovenswaardige projecten, waarmee zij goodwill kweekt bij de lokale leden danwel klanten. De bedragen die daarmee gemoeid zijn, staan uiteraard in geen verhouding tot haar winst of tot de bedragen van haar eigen investeringen, zoals nieuwbouw en de vele ingehuurde, externe adviseurs.

Door daarnaast de nadruk te leggen op de solide Triple A-status van deze bank, heeft zij de laatste jaren aanzienlijk meer spaargelden uit de markt aangetrokken, maar weinig extra kredieten uitgeboekt. De hand zit op de knip. Dat is dan weer niet anders dan die andere banken.

Renteaftrek

Wat maakt de Rabobank wél weer anders? In Nederland is zij marktleider in de particuliere hypothekenmarkt. Dus als de hypotheekrenteaftrek daadwerkelijk wordt aangepakt en de huizenprijzen kelderen, dan heeft dat een grotere impact dan bij ABN Amro of ING Bank en kan de Rabobank haar sociale inborst nat maken.

Zelf zegt zij geruststellend dat de huidige crisis haar minder raakt dan ‘de buurman’, omdat zij meer solide is. Maar waar ABN Amro maximaal 1,5 miljard euro bij de FED leende, leende ING Bank maximaal 8,6 miljard euro.

Rabobank gaf eerder aan dat zij ‘slechts’ 7 miljard euro bij de FED leende. Uit onderzoek van Bloomberg bleek echter dat de Rabobank 9,1 miljard euro heeft geleend. Een communicatieve uitglijder van circa 2,1 miljard euro?!

Aandeelhouders

Beursgenoteerde collega-concurrenten leggen daarover normaliter verantwoording af aan aandeelhouders. En dáár zit uiteindelijk het daadwerkelijke verschil.

Deze coöperatieve onderneming geeft nagenoeg géén uitleg over haar financiële prestaties, anders dan lokaal. Slechts summier legt zij financiële verantwoording af aan haar lokale leden.

Nou ja, verantwoording. Mijn uitnodiging dit jaar sprak van een “ledenbijeenkomst met een kort praatje over de cijfers van de bank en het Coöperatiefonds. De aanvang voor het hoofdprogramma (een komische spreker) is een half uur later gepland”.

Dus een miljardenonderneming als de Rabobank legt her en der lokaal in een half uur (inclusief inloop, koffie inschenken en snijden van de cake) financiële verantwoording af om daarna snel over te gaan op een hilarische avond met grappen en grollen.

Op koers

Maar ach, ik zeur maar wat. Griekenland, Spanje, Italië, Portugal en Ierland komen ongeschonden uit de strijd, dus Nederlandse banken liggen veilig op koers. Niets om ons druk over te maken.

Ik besluit om niet naar de ledenbijeenkomst te gaan, start de film ‘Inside Job’ en schenk nog maar wat koffie in. Cake erbij?

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1