Voor u bij de volgende zin bent van dit stukje hebt u al weer twee keer aan seks gedacht. Maar minstens drie keer aan auto’s.

Door Erwin Wijman

De auto is onmisbaar. Mensen kunnen een week zonder televisie, een week zonder alcohol, een week zonder Calvé pindakaas of verse Donald Duck. Een week zonder seks lukt ook, maar een week zonder auto lukt de meesten niet.

Mensen zijn getrouwd met hun auto. Of nee, het is sterker, zeker gezien de roestige staat waarin veel huwelijken verkeren. Mensen zijn verslaafd aan hun auto. Waarschijnlijk denken mensen daarom ook dat ze vrij zijn in de keuze van hun auto.

Dat is natuurlijk niet zo. Je baan en je buren bepalen wat je rijdt. Dat blijkt weer uit een onderzoek van onlinemarktonderzoeksbureau No Ties/Peil.nl van afgelopen week. Er komt een gapende kloof tussen autobezit en autowens naar voren.

Volkswagen-bezitter wil Audi

Nederlandse autobezitters hebben Volkswagens, Opels, Peugeots en Citroëns maar willen diep in hun hart een Audi, BMW of Volvo. Of een Porsche, Aston Martin, Jaguar, Bugatti, Corvette, Maserati of Lamborghini.

Fascinerend. 40 Procent van de Nederlandse autobezitters rijdt niet in de auto waarin ze zouden wíllen rijden. Vooral mannen niet. Slechts 35 procent van de mannelijke autobezitters wil de auto die hij nu heeft houden.

Maar het is niet zo vreemd. De Nederlander rijdt in de auto die van hem of haar verwacht wordt. Die bij ze past en die van ze wordt verwacht. Je auto is een weerspiegeling van wie je bent.

Dat blijkt ook uit het volmondige ja op drie centrale vragen in het Peil.nl-onderzoek: "Vindt u dat de auto van de buren bij hen past?", "Vindt u dat de auto van uw naaste collega bij hem/haar past?" en "Vindt u dat de auto van uw vriend/vriendin bij hem/haar past?"

Ja, ja, ja, zegt 90 procent.

Meer dan 200 

Tv-presentator Jeroen Pauw heeft een Saab Cabrio. Vindt u dat de auto van Jeroen Pauw bij hem past? Ja, ja, ja, natuurlijk. "Een Saab combineert betrouwbaarheid met een dosis flair", zei Pauw laatst in NRC Handelsblad.

Geldt ook voor hemzelf. Hij mist geen uitzending van Pauw & Witteman (betrouwbaar). En had meer dan 200 sekspartners (wie zei daar flair?).

Als Saab failliet gaat, koopt Pauw een Ford Mustang, vertrouwt hij de NRC toe. Een Ford Mustang. Dat is rijdend testosteron. Bronst op wielen. De depressiedoder voor 50-plussers is een chick magnet die 911, Z350 en S2000 het nakijken geeft. En zeiden we al dat Jeroen, Pauw heet?

Erwin Wijman is journalist, schrijver en spreker. Deze week verschijnt zijn boek ‘Wat je rijdt ben jezelf’ bij Uitgeverij Haystack. Erwin is te volgen via watjerijdtbenjezelf.tumblr.com en Twitter.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!