Alle schoorvoetende Europese hulp ten spijt…. het betreft helaas alleen het helpen van de bankensector, niet de Europese burgers.

Door Frank Wijn

Alle belastingbetalers moeten diep in de buidel tasten en worden er zelf nou niet echt beduidend beter van. Het is “bijschokken” geblazen om grotere debacles te voorkomen. Verplicht dokken met de rug tegen de muur. Democratie op z’n Grieks, zeg maar.

De roep om staatsbanken wordt daarom steeds luider. Staatsbanken die onder andere al het betalingsverkeer regelen en er zorg voor dragen dat het goed en fair gebeurt.

Sexy producten

De huidige, commerciële banken mogen gewoon blijven doen wat ze graag deden. Spaargelden uitlenen als krediet. Misschien willen ze daarnaast ook nog steeds sexy, risicovolle producten optuigen, maar géén betalingsverkeer meer!

Deze commerciële banken moeten spaarders en collegabanken gaan overtuigen dat zij solide zijn. Nu en in de toekomst. Solide... zonder staatssteun uiteraard.

De komst van een staatsbank maakt in de toekomst een verschil. Indien het nemen van onverantwoorde risico’s betekent dat de commerciële banken verlies gaan maken, dan gaan we die banken beoordelen zoals banken nu hun verlieslatende klanten beoordelen.

Ook hun aandeelhouders moeten dan eerder uitgekeerd dividend terugstorten, extra kapitaal wordt dan gekoppeld aan strengere eisen, nul bonus en een beter beleid. In geval van onbehoorlijk bestuur, ongehoorde financiële risico’s en/of algehele onkunde kunnen deze verlieslatende banken dan ook gewoon “omvallen”. Net als in het échte bedrijfsleven…..

Onverstoorbaar betalingsverkeer

De staatsbank, of wel de systeembank, zorgt ook dan nog steeds voor een onverstoorbaar betalingsverkeer voor alle Nederlanders.

De halfjaarcijfers van Nederlandse grootbanken laten echter zien dat we ons daar voorlopig niet ongerust over hoeven te maken. In de eerste 6 maanden van 2011 behaalde ING een nettowinst van € 3 mrd. Zalm vertelt vol trots dat de nettowinst van ABN AMRO over het eerste halfjaar van 2011 substantieel gestegen is tot € 968 mln. Beide banken zouden iedere Euro eens serieus moeten verantwoorden aan hun aandeelhouder(s).

De Rabobank heeft als doelstelling een jaarlijkse groei van de nettowinst van 10 procent (!). Deze groei is per medio 2011 maar liefst 13 procent. Kortom, heel veel cijfermatige ellende kent deze bank niet. In dit turbulente jaar zijn er zelfs 961 medewerkers bijgekomen bij een netto halfjaarwinst van 1,9 miljard euro. Aan wie legt dit miljardenbedrijf eigenlijk verantwoording af? Deze coöperatie?

Lokaal dus. Aan de ledenraden. Deze leden komen meestal voor de cake met koffie, een glas wijn, de lokale cabaretier of een gratis CD. Kritische noten worden zelden gekraakt.

Kredietbeoordelaars

Hoe de andere Europese banken er voor staan, horen we regelmatig van Moody’s en Fitch.
De vooral niet-onafhankelijke kredietbeoordelaars van landen en financiële instellingen. Helaas niet echt betrouwbaar… die adviezen, zo is gebleken.

Kortom, mevrouw Merkel en meneer Sarkozy. Het moment om staatsbanken op te richten is daar. Daarnaast gaan we commerciële banken beoordelen als échte bedrijven. Beoordelen door serieus onafhankelijke instanties. Gezonde banken mogen blijven en de andere niet. Dat scheelt veel politiek gestuntel, belastinggeld, economische schade en een behoorlijk aantal "Griekse " stakingen!

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1